Getuige herhaalt: Holleeder liet Endstra liquideren

Getuige Hidir K. herhaalde voor de rechter dat hij heeft gehoord dat Holleeder de liquidatie opdroeg.

Willem Holleeder komt op archiefbeeld aan bij de rechtbank van Haarlem. Foto: Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Turkse crimineel Hidir K., een cruciale getuige in het onderzoek naar de moord op Wim Endstra, heeft vanochtend tegenover de rechtbank herhaald dat hij heeft gehoord dat Willem Holleeder de opdrachtgever is van de moord op vastgoedhandelaar Wim Endstra.

Verdachte Ziya G., die in Turkije verblijft en bij verstek wordt berecht, zou de opdracht hebben gekregen en hebben uitgezet. Ziya G. was volgens Hidir K. op de dag van de moord verkleed in vrouwenkleren aanwezig in de buurt van het kantoor van Endstra in de Apollolaan in Amsterdam. De vermoedelijke schutter, de Rus Namik Abbasov, is in 2012 overleden in een Nederlandse cel. Twee andere verdachten die terechtstaan, de Alkmaarse neven Ozgür C. en Ali N., hebben volgens getuige Hidir K. meegeholpen met de voorbereidingen.

Zij hebben bijvoorbeeld observaties gedaan en de vluchtauto’s geregeld. Ozgür C. zou volgens Hidir K. een cruciale fout hebben gemaakt door het gebruikte moordwapen in de vluchtauto te laten liggen. Holleeder staat niet terecht in deze strafzaak. Hij wordt apart vervolgd voor de moord op Endstra en vier andere liquidaties.

‘Kale Ali’ wist details van liquidatie

Hidir K. heeft zijn kennis van een andere Turkse crimineel: Ali T., alias Kale Ali. Hij was een lid van de groep rond Ziya G. Hidir K. leerde Kale Ali naar eigen zeggen tijdens detentie in de koepelgevangenis in Haarlem. Kale Ali zou hem al in 2004 details hebben verteld over de liquidatie van vastgoedbaron Wim Endstra die op 17 mei 2004 werd doodgeschoten. Een van die details in de vondst van een Alfa Romeo in augustus 2004. In die auto werd het moordwapen gevonden en een rode jas die volgens getuigen lijkt op de jas die de schutter droeg.

In het voorjaar van 2005, tussen mei en juni, had Hidir K. contact met de CIE, een speciale eenheid van de politie die inlichtingen verzameld in de onderwereld. Tijdens die gesprekken zou Hidir K. hebben verteld dat de schutters een Alfa Romeo hadden gebruikt. Volgens Hidir K. vertelde hij dat aan de politie voordat een uitzending van Opsporing Verzocht in juni 2005 aandacht besteedde aan de moord op Endstra. Als dat klopt is dat van groot belang voor de betrouwbaarheid van Hidir K.

Op verzoek van de rechtbank moet de CIE nogmaals een proces verbaal maken van de momenten waarop er contact is geweest tussen Hidir K. en de CIE en wanneer hij precies wat heeft verteld.

Holleeder had contact met Turkse criminelen

Hidir K. was zelf ook lid van de groep rond Ziya G. Dat blijkt uit een ander proces verbaal van de CIE uit 2007. In dat verbaal meldt de CIE dat Willem Holleeder contact heeft met een groep Turkse criminelen in Alkmaar en Amsterdam. Volgens dit bericht maken onder andere de verdachten Ziya G., Ozgür C. en Ali N. deel uit van deze groep. Ook Hidir K. en Kale Ali T. zijn volgens dit bericht lid van deze groep.

Het verhoor van Hidir K. duurt nog de hele dag voort en vindt plaats in de beveiligde rechtbank in Osdorp omdat Hidir K. in een beschermingsprogramma zit. Hij zit in een afgesloten ruimte en is niet zichtbaar voor publiek. Waarschijnlijk zal zijn verhoor morgen worden voortgezet.

    • Jan Meeus