Alders: Groningen wacht ‘enorme klus’

Het aardbevingsgebied in Groningen gaat vanaf 1 januari ingrijpend op de schop. 1.650 huurwoningen worden komend jaar versterkt. Zes op de tien scholen moeten worden verstevigd. En ook kwetsbare rijtjeshuizen en gebouwen in het meest risicovolle Loppersum, ’t Zandt, Appingedam en Slochteren worden nog volgend jaar aangepakt.

Dat schrijft Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders vanochtend in zijn eerste versterkingsplan voor het door gasbevingen getroffen Groningen. Schadeherstel, versterking en verduurzaming gaan daarbij hand in hand, staat in het 274 pagina’s tellende ‘concept Meerjarenprogramma Aardbevingsbestendig en Kansrijk Groningen 2016-2020’.

Alders: „Groningen staat daarmee voor een enorme klus, een opgave waar geen enkele andere regio in het land ooit eerder voor stond.”

Zeventig procent van de woningen in het Groningse aardbevingsgebied is particulier bezit. „Als vastgesteld is dat er versterkt moet worden, kan dat pas als er overeenstemming is met de eigenaar of bewoner.” Opvallend is dat de Nationaal Coördinator Groningen vanaf 1 januari zelf de schade gaat afhandelen. Nu doet de NAM nog, het gaswinningsbedrijf dat de bevingen veroorzaakt. Ook komt er een kosteloze geschillenregeling.