Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

EU vraagt wereldleiders te helpen bij migrantencrisis

Donald Tusk en Jean-Claude Juncker roepen G20-leiders op om mee te helpen met een oplossing voor de migrantencrisis.

Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos.
Vluchtelingen komen aan op het Griekse eiland Lesbos. Foto Pierre Crom / ANP

De Europese Unie wil dat de leiders van de twintig grootste economieën, die deze maand samenkomen in Turkije, ook hulp bieden bij het oplossen van de migrantencrisis. Dat schrijven Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, en Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in een brief aan andere EU-leiders.

Wereldleiders moeten meehelpen met Europees probleem

Tusk en Juncker zullen tijdens de bijeenkomst van de G20 op 15 en 16 november aankaarten dat ze een mondiale reactie willen op het Europese probleem, zo schrijft persbureau Reuters. In de brief schrijven de twee heren:

“De ontmoeting in Turkije vindt plaats ten tijde van grote conflicten in Syrië en andere landen. De G20 moet een bijdrage leveren aan het zoeken van een oplossing. De groep zou een gecoördineerd en innovatief antwoord moeten formuleren die het mondiale karakter en de economische gevolgen van deze crisis erkent.”

G20 verantwoordelijk voor financiële middelen van hulpinstanties

Een gezamenlijke aanpak zou ook de internationale solidariteit bij de bescherming van vluchtelingen bevorderen, staat er verder in de brief.

“De G20 is er bovendien verantwoordelijk voor dat internationale organisaties die een rol spelen bij de opvang en registratie van vluchtelingen, voldoende financiële middelen hebben om dat te doen.”

In de EU is er nog altijd veel debat over de juiste oplossing van de migrantencrisis.

Bij de bijeenkomst van de G20 in Istanbul deze maand wordt onder meer gesproken over de tegenvallende groei en de rol van het midden- en kleinbedrijf in de wereldhandel.