Erdogan stuurt aan op nieuwe Turkse grondwet

De uitspraken volgen enkele dagen na de klinkende verkiezingsoverwinning van Erdogans AKP.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan Foto Turks presidentieel kantoor / EPA

Het Turkse parlement moet zo snel mogelijk het aannemen van een nieuwe grondwet bespreken. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan vandaag gezegd, meldt persbureau Reuters. De uitspraken volgen enkele dagen na de verkiezingsoverwinning van Erdogans AKP, die haar absolute meerderheid in het parlement heroverde.

Volgens het staatshoofd zal premier Ahmet Davutoglu op korte termijn om tafel gaan zitten met oppositieleiders om over een nieuwe grondwet te overleggen. De kwestie heeft absolute prioriteit wat Erdogan betreft, die hiermee hoopt de bevoegdheden van het Turkse presidentschap uit te breiden. Davutoglu riep al eerder in zijn overwinningstoespraak na de verkiezingszege op tot het aannemen van een nieuwe grondwet.

Volksraadpleging

Erdogan deed zijn uitspraken in een speech in hoofdstad Ankara. Mocht het overleg tussen Davutoglu en de oppositie niets opleveren, wil Erdogan een referendum organiseren waarin de bevolking zich voor of tegen een nieuwe grondwet kan uitspreken.

Erdogan heeft in het verleden vaker gepleit voor een grondwetswijziging. Hij was van 2003 tot 2014 premier van Turkije. Hierna mocht Erdogan zich niet herkiesbaar stellen als regeringsleider, maar kon wel een gooi doen naar het grotendeels ceremoniële presidentschap. Dat deed Erdogan - en hij werd met overweldigende meerderheid gekozen tot staatshoofd.

Transformatie van het presidentschap

Hoewel Erdogan sindsdien nog steeds een flinke vinger in de pap heeft in de Turkse politiek, hoopt hij met een grondwetswijziging zijn macht te formaliseren en verder uit te breiden. Hij hoopt van het presidentschap een actieve politieke functie te maken in plaats van een goeddeels ceremoniële.

Onafhankelijke internationale waarnemers hadden maandag kritiek op de Turkse verkiezingen. Volgens hen werden eerlijk verloop van de stembusgang gehinderd door “een uitdagende veiligheidssituatie, gewelddadige incidenten en het aan banden leggen van de persvrijheid”.

Koerden

In de toespraak zei Erdogan verder dat Turkije het gevecht tegen Koerdische militanten zal voortzetten tot de laatste strijder is “geliquideerd”. Sinds een staakt-het-vuren met de Koerdische strijdgroep PKK sneuvelde zijn honderden mensen om het leven gekomen bij gevechten en aanslagen. De PKK wordt door de Europese Unie en de Verenigde Staten aangemerkt als terroristische organisatie.

Gisteren en vandaag braken opnieuw gevechten uit tussen het Turkse leger en Koerdische strijders, vlakbij de grens met Irak. Hierbij kwamen zeker twee soldaten en vijftien PKK-strijders om het leven, meldt persbureau Reuters.