Domein wisselen

Elke week belicht nrc.next een start-up met potentie. Deze week: simpel een domeinnaan kopen

Bedrijf: Undeveloped Oprichters: Reza Sardeha (26), Dominic Matheron (31), Ali Sardeha (29) Medewerkers: 22 (inclusief parttimers)

Als je ooit weleens een domeinnaam hebt geprobeerd te kopen (zoals bijvoorbeeld de url reisdewereldrond.nl) dan zul je een van deze drie scenario’s herkennen: A. je hebt geluk, want de domeinnaam is nog vrij. B. de domeinnaam is al jaren gekaapt door Ans en Hans die in 2004 een wereldreis ondernamen of C. je komt op een schreeuwerige advertentiepagina terecht waar je geen wijs uit kunt. De start-up Undeveloped wil daar iets aan doen door het kopen van domeinnamen transparant te maken.

Wat is het probleem?

Lang niet al die domeinnamen zijn werkende websites: soms kopen mensen een domeinnaam om er vervolgens niks mee te doen, of om ’m te parkeren en voor veel meer geld door te kunnen verkopen. Als je zo’n reeds gekochte pagina wilt overkopen, is dat nogal een gedoe. Vaak staat er alleen een e-mailadres, of een buitenlands nummer, of is überhaupt niet duidelijk hoe dat dan moet gaan.

Hoe gaan ze dat veranderen?

Ze brengen je direct in contact met de verkoper. Die achterhalen ze via de website who.is, daar staat altijd het e-mailadres en telefoonnummer van de eigenaar van de site. Iedereen kan die site raadplegen, maar Undeveloped helpt vervolgens ook met het verkoopproces en de afhandeling.

En wat doen ze nog meer?

Ze hebben ook een overzichtelijke pagina gemaakt voor mensen die hun site te koop willen aanbieden. Kopers zien dan duidelijk van wie de site is, kunnen met één druk op de knop bieden of kopen. Kijk als voorbeeld op badkuipen.nl

Wat is het verdienmodel?

Ze nemen een commissie van 15 procent op elke transactie. Dus als een site 2.000 euro oplevert, verdienen zij 300 euro.