Dit schrijven andere media vandaag

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media?

De kans is groot dat de Nederlandse schatkist nauwelijks verlies draait op de overheidssteun die is uitgegeven tijdens de financiële crisis. Dat heeft De Telegraaf berekend aan de hand van nieuwe cijfers van het ministerie van Financiën.

Als alle kosten die sinds 2008 zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat banken en verzekeraars niet failliet gingen worden verrekend met de opbrengsten uit rente, premies en dividenduitkeringen van genationaliseerde instellingen, blijft er een winst over van 4,298 miljard euro.

Hier zit de 28 miljard die het de staat gekost heeft om de Fortisonderdelen ABN Amro, ASR en RFS Holdings te nationaliseren niet bij inbegrepen, maar de 15 miljard euro die de beursgang van ABN Amro volgende maand moet gaan opleveren ook niet.

Het overheidsaandeel in ABN Amro wordt daarnaast over langere termijn afgebouwd, waardoor de komende jaren nog geld blijft binnenkomen via dividenduitkering en betaalde rente. Het ministerie wil niet speculeren of de balans uiteindelijk zwart of rood zal kleuren.

Nederlandse provincies bulken van het geld

De Nederlandse gemeenten moeten flink bezuinigen, maar de provincies bulken nog steeds van het geld. Dat schrijft De Volkskrant op basis van onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens de nieuwste berekeningen hebben de provincies gezamenlijk 15,9 miljard aan reserves, bijna 1,6 miljard minder dan in 2011. Het meeste geld werd besteed aan verkeer en vervoer, natuur, jeugdzorg en het stimuleren van de provinciale economie. Gelderland was aan het eind van 2014 de rijkste provincie, met een eigen vermogen van 4,7 miljard euro. Zeeland is met 139 miljoen de armste provincie. Zuid-Holland is, met totaal 458 miljoen euro, per inwoner het armst.

Over de vraag of het wenselijk is dat juist de provincies zoveel geld te besteden hebben verschillen de meningen. Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden in Groningen, vindt dat het geld beter gebruikt kan worden om de staatsschuld te verlagen of om onder de bevolking te verdelen in plaats van dat het ‘willekeurig’ op de beperkte overheidsterreinen van de provincies wordt uitgegeven.

Maar de Limburgse CDA-gedeputeerde Ger Koopmans is juist blij dat provincies zelf de financiële middelen in handen hebben om in de lokale economie te investeren. Hij geeft een voorbeeld van de in zijn ogen oneerlijke verdeling van de middelen van het Rijk:

“Dat de Amsterdamse cultuursector meer geld krijgt dan de Limburgse begrijp ik nog wel, maar meer dan honderd keer zo veel?”

Klaartje Peters, bijzonder hoogleraar lokaal en regionaal bestuur aan de Universiteit Maastricht, vindt dat de rijkdom van de provincies niet in verhouding staat tot de zware bezuinigingen bij de gemeenten.

Amsterdams bedrijf wil Amerikaanse ‘sport-Netflix’ worden

Het Amsterdamse Next Generation Sports Network - ook wel de ‘Netflix voor sport’ genoemd - staat op het punt een financiële injectie van 25 miljoen euro te krijgen. Dat meldt RTL Nieuws. Het internetbedrijf wil het geld gaan investeren in de marketing van de streaming video service.

Directeur Harry van Streun wil niet zeggen wie de investeerder is: “Dat kan pas over twee weken.” Het platform kon eerder dit jaar ook al 25 miljoen euro aan investeringen op de bankrekening bijschrijven.

Via Next Generation Sports Network kunnen Amerikanen via het internet voor negen dollar per maand sportwedstrijden uit internationale voetbalcompetities kijken op hun computer, tablet of smartphone. Het bedrijf heeft onder andere de uitzendrechten van de Argentijnse, Mexicaanse, Russische en Japanse voetbalcompetities. Ook de Nederlandse Eredivisie is via Next Generation Sports te bekijken.