Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De Thuiskok: Groentesoep met antioxidanten en chorizo

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

We koken uit Jamie’s Super Food voor elke dag, en vandaag is de superfood boerenkool. Daarin zitten een hoop antioxidanten, die op lange termijn ziekten als kanker kunnen voorkomen. Volgens het Voedingscentrum krijg je hier meer dan genoeg van binnen, dus verwacht geen wonderen, maar kwaad kan het niet. En het is in ieder geval een fijne opwarmer, deze groentesoep.

Snipper de ui en knoflook, zet ze met 1 eetlepel olie en een scheutje water in een grote braadpan op matig vuur en roer 10 minuten tot ze zacht zijn. Snijd de aardappels intussen in blokjes van 2 cm (laat de schil zitten voor extra voedingsstoffen en vezels). Giet de kikkererwten af. Bind de rozemarijn, tijm en laurier bij elkaar en doe ze met de aardappelblokjes en kikkererwten in de pan. Schenk er de bouillon bij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 30 minuten pruttelen. Verwijder de stelen van de boerenkool en/of cavolo nero en hak de blaadjes fijn. Vis het bosje kruiden uit de pan, doe er de gehakte groenten bij en houd ze 10 minuten ondergedompeld. Snijd de chorizo in dunne plakjes, bak ze op matig vuur tot ze goudbruin zijn en kieper ze met vet en al bij de soep. Als de kool teveel bouillon absobeert, schenk er dan nog een scheutje kokend water bij.

Sam de Voogt