Telecomreus zet 900 miljoen dollar opzij voor boetes

Het in Amsterdam gevestigde telecomconcern VimpelCom heeft 900 miljoen dollar (818 miljoen euro) gereserveerd voor de afhandeling van de corruptieaffaire waarin het is verwikkeld. Justitie in Nederland verdenkt VimpelCom ervan bijna 100 miljoen dollar smeergeld te hebben betaald aan Gulnara Karimova, dochter van de Oezbeekse president, in ruil voor licenties.

VimpelCom, een van de grootste telecombedrijven ter wereld, wordt ook onderzocht door justitie en beurswaakhond SEC in de Verenigde Staten. VimpelCom (220 miljoen klanten, omzet vorig jaar 19,6 miljard dollar) heeft geen activiteiten in Nederland, maar heeft hier wel zijn hoofdkantoor gevestigd. Het OM onderzoekt de omkoping sinds 2014 en wil het smeergeld en de winst die VimpelCom in Oezbekistan heeft gemaakt, terugvorderen. In april dit jaar onthulde deze krant dat het om 650 miljoen euro gaat. Daarmee zou dit de grootste Nederlandse pluk-ze-zaak ooit kunnen worden.

VimpelCom is grotendeels eigendom van de Russische oligarch Michaïl Fridman. Een deel van de aandelen wordt verhandeld aan de Amerikaanse Nasdaq. Daar verloor het de afgelopen twee jaar 75 procent van zijn beurswaarde. Eenderde is in handen van het Noorse staatstelecombedrijf Telenor (33.000 werknemers, omzet vorig jaar 11,4 miljard euro). Afgelopen vrijdag moest topman Aaser van Telenor in verband met de zaak vertrekken. De Noorse minister van Economische Zaken Maeland zegde haar vertrouwen in Aasen op. Zij had nieuwe informatie over de zaak ontvangen. Telenor had die informatie eerder met haar en het parlement moeten delen, verklaarde ze. Aasen is het hiermee oneens, maar kon zijn ontslag niet tegenhouden.

Begin deze maand maakte Telenor bekend zijn belang in VimpelCom te willen verkopen. Telenor verklaarde gisteren dat de reservering van 900 miljoen „onze zorgen over de mogelijke afloop van het lopende onderzoek aanzienlijk vergroot”. VimpelCom wil geen commentaar geven.