Militaire conferentie Zuidoost-Azië mislukt

China wilde geen referenties aan de Zuid-Chinese Zee in de slotverklaring. Die werd daarop geannuleerd.

Verschillende ministers van Defensie bij de openingsceremonie van ASEAN.
Verschillende ministers van Defensie bij de openingsceremonie van ASEAN. Foto Goh Sengh Chong/Reuters

Een militaire conferentie tussen landen uit Zuidoost-Azië is beëindigd zonder een gezamenlijke slotverklaring vanwege botsende belangen over de aanspraak die China maakt op territorium in de Zuid-Chinese Zee.

China drong er volgens Reuters op aan dat in de slotverklaring geen enkele verwijzing werd gemaakt naar zorgen over de huidige situatie in de Zuid-Chinese Zee. Het land claimt tot ongenoegen van andere landen een groot deel van het betreffende gebied. Daarop besloten de andere landen uit de regio de slotceremonie en gezamenlijke verklaring te laten vallen, aldus een anonieme Amerikaanse overheidsfunctionaris tegen Reuters.

China, dat al in februari had aangegeven geen referenties aan de Zuid-Chinese Zee te tolereren, wees “bepaalde landen buiten Zuidoost-Azië” aan als schuldigen voor het mislukken van de conferentie, een duidelijke verwijzing naar de VS en Japan. Volgens de Chinezen zouden de twee landen geprobeerd hebben inhoud aan de slotverklaring toe te voegen. Eerder deze week zei een Filipijnse functionaris volgens Reuters dat dit inderdaad het geval was.

Voor stabiliteit en vrede

Bij de Association of South East Asian Nations (ASEAN), gehouden in Kuala Lumpur in Maleisië, waren de ministers van Defensie van de tien landen uit de regio aanwezig, plus hun collega’s uit onder andere Australië, China, India, Japan en de Verenigde Staten. De conferentie wordt sinds 2006 gehouden om stabiliteit en vrede te promoten in de regio.

Twitter avatar DeptofDefense U.S. Dept of Defense #SecDef at #ADMMPlus: Asia-Pacific is vital to America’s future. #ASEAN plays key role in helping nations prosper https://t.co/0GwmQxt4Ea

De conferentie kwam een week nadat de VS met een oorlogsbodem vlak langs de kunstmatige eilanden voeren die China in de geclaimde wateren heeft opgespoten. Dat leidde tot felle reacties van Chinese kant. Desondanks maakten de VS bekend de marinepatrouilles uit te blijven voeren. De Amerikaanse minister van Defensie maakte zelfs bekend morgen samen met zijn Maleisische collega mee te varen met een nieuwe patrouille.

Naast China claimen ook de Filipijnen, Vietnam, Brunei, Taiwan en Maleisië delen van de wateren, die worden gebruikt voor een van de drukste vaarroutes ter wereld.

    • Sam de Voogt