Atletiekbond zegt mee te werken aan dopingonderzoek

Oud-voorzitter Diack wordt verdacht van corruptie en witwassen.

Diack in mei 2010. Foto EPA

De internationale atletiekbond IAAF heeft toegezegd volledig mee te werken aan een onderzoek van justitie in Frankrijk naar corruptie binnen de bond, meldt Reuters. Het onderzoek richt zich onder meer op de voormalige voorzitter van de bond, Lamine Diack.

Volgens AP wordt hij ervan verdacht zeker 200.000 euro aangenomen te hebben van Rusland om positieve dopingtests onder de pet te houden. De officiële verdenking is corruptie en witwassen. Het onderzoek richt zich naast Diack ook op zijn juridisch adviseur Habib Cisse en de voormalige directeur van de antidopingafdeling van de IAAF, Gabriel Dolle. Justitie besloot tot het onderzoek naar aanleiding van bewijsstukken van antidopingagentschap WADA.

“Belachelijke beschuldigingen”

WADA heeft in augustus bewijsstukken overgedragen aan de Franse justitie, zegt een anonieme justitieambtenaar tegen AP. Het geld zou door de Russische atletiekfederatie betaald zijn om beschuldigingen van dopinggebruik weg te moffelen.

Er gaan al langer verhalen over gebrekkig antidopingbeleid bij de IAAF. In augustus lekte via de Duitse nieuwszender ARD en de Britse krant The Sunday Times resultaten van dopingtests uit. Daaruit bleek dat bij achthonderd atleten onregelmatigheden zijn aangetroffen. Russen kwamen daarin verreweg het vaakst voor, gevolgd door Kenianen.

Diack vond niet dat zijn bond nalatig was geweest bij de bestrijding van dopinggebruik en noemde de beschuldigingen “belachelijk”.

    • Bastiaan Nagtegaal