Nieuw Nederlands veilinghuis heeft grote plannen

Foto iStock
Foto iStock

Oud-Sotheby’s-medewerker Peter Paul Guthman is samen met vermogensbeheerder Roderick Preys veilinghuis Art Europe Auctions begonnen. De oprichters streven naar een veilinghuis dat opereert tussen Christie’s en de lokale Nederlandse veilinghuizen. „Dat gat is veel te groot”, zegt Guthman. 

Op de eerste veiling, op 13 december in Amsterdam, biedt Art Europe 175 kunst- en gebruiksvoorwerpen aan, van schilderijen van oude meesters tot een hightech design stoel van de Brits-Israëlische ontwerper Ron Arad. De gemiddelde richtprijs per kavel bedraagt zo’n 10.000 euro. Voor volgend jaar staan zeker zes veilingen op de rol, waarvan eentje geheel gewijd is aan toegepaste vormgeving. 

Art Europe is daarnaast van plan op diverse locaties in Europa veilingen te gaan organiseren. De oprichters sluiten niet uit dat ze daarvoor een klein buitenlands veilinghuis zullen overnemen. Bij het bedrijf, dat voorlopig gevestigd is op het Lange Voorhout in Den Haag, werken nu zes mensen vast, de meeste met een verleden bij Sotheby’s of Christie’s. Vijftien kunst- en antiekexperts gaan het bedrijf adviseren, zegt Guthman.

Het nieuwe veilinghuis brengt verkopers en kopers beduidend lagere commissies in rekening dan de grote veilinghuizen. Guthman: „We willen geen prijsvechter zijn. Maar de tarieven kunnen gewoon lager, als je heel efficiënt werkt en bijvoorbeeld steeds een veilingzaal huurt.”

Art Europe wil ook een nieuw publiek de veilingzaal in lokken. Guthman: „De drempel bij Christie’s is te hoog. We gaan mensen bij de hand nemen en partnerships aan met de young collectors clubs van musea.”

De directeur van Christie’s, Jop Ubbens, gunt de nieuwkomers alle succes. „Vanuit een artistiek-commercieel perspectief juich ik reuring in de markt zeer toe.” Ubbens verwacht dat de eerste twee veilingen van Art Europe goed zullen gaan. Maar het komt aan op de derde en volgende veilingen, zegt hij. „Hoe de continuïteit te waarborgen en hoe internationale bereik te krijgen.”