Amsterdamse wethouder blijft aan na debat over rapport

De volledige oppositie van de Amsterdamse gemeenteraad diende een motie van wantrouwen in.

De D66-politica lag onder vuur nadat vorige week bleek dat ze een positief onderwijsrapport niet had gedeeld met de gemeenteraad. Foto Remko de Waal / ANP

De Amsterdamse onderwijswethouder Simone Kukenheim (D66) mag aanblijven dankzij de steun van de drie coalitiepartijen D66, SP en VVD. Dat meldt Het Parool. De politica moest zich vanavond in een debat verantwoorden, nadat bleek dat ze een positief onderwijsrapport niet had gedeeld met de gemeenteraad. Daarop diende de volledige oppositie van de Amsterdamse raad een motie van wantrouwen in.

In de aanloop naar het debat stuurde Kukenheim een brief waarin ze liet weten dat ze “onverstandig” gehandeld heeft. Volgens de politica was “het beter geweest als de raad meteen in augustus over het rapport was geïnformeerd”.

Zwakke scholen

De wethouder werd in verlegenheid gebracht door publicatie van dit onderwijsrapport en nog twee andere stukken waarin het beleid van een van haar voorgangers, Lodewijk Asscher (PvdA), positief wordt belicht.

D66 zette zich in een succesvol verlopen verkiezingscampagne vorig jaar fel af tegen het beleid van Asscher, waarbij zwakke scholen op kosten van de gemeente door een team van externe experts werden geholpen. NRC-redacteur Bas Blokker schreef eerder in NRC dat in het partijprogramma van D66 stond dat “scholen zelf weer verantwoordelijk moeten worden; het stadhuis bepaalt nu te veel hoe er lesgegeven moet worden”.

    • Maarten Back