All Blacks op luchthaven onthaald met haka

Op de eerste dag van hun driedaagse triomftocht door Nieuw-Zeeland zijn de All Blacks op de luchthaven van Auckland onthaald met een haka door het grondpersoneel.

YouTube

De arena waarin de haka normaal wordt uitgevoerd is er een met gras onder de voeten, een rugbybal in de hand en fans op de tribunes. De krijgers in deze arena zijn afgetrainde Nieuw-Zeelandse rugbyers met strakke sportshirts om het lijf. Zij dansen de haka, een traditionele Maori-dans. Ontvanger en toeschouwer is de tegenstander. De dans is er een die angst inboezemt.

De arena waarin de haka gisteren werd uitgevoerd, was er een van asfalt. Ontvanger van de haka waren de All Blacks. De uitvoering was ditmaal in handen van luchthavenpersoneel, gehuld in fluorescerende veiligheidshesjes op een landingsbaan. De All Blacks keerden terug uit Engeland waar ze zaterdag wereldkampioen zijn geworden en krijgen een warm welkom op de luchthaven van Auckland. Nog voordat de deuren van het vliegtuig open gingen, was de haka al voltooid.

4.000 fans

Coach Steve Hansen noemde het ontvangst ‘overweldigend’. Na het onthaal op de landingsbaan wachtte een groep van ruim 4.000 All Blacks-fans het team op in de ontvangsthal. Enkele tientallen fans overnachtten zelfs op de luchthaven, om een glimp van hun team op te vangen. De supporters scandeerden ‘All Blacks, All Blacks’, terwijl aanvoerder Richie McCaw de wereldbeker omhoog hield.

Ook een haka in Castricum

Na de ontvangst op de luchthaven zijn de spelers in een parade door de stad gereden en werden aansluitend gehuldigd. Het was de eerste dag van een driedaagse triomftocht door Nieuw-Zeeland. Nieuw-Zeeland is het eerste land dat drie keer de wereldtitel rugby heeft weten te winnen. De ploeg reist donderdag door naar Christchurch en vrijdag naar Wellington.

Het is niet de eerste keer dat de All Blacks ontvangen worden met een haka. In Castricum werd het sevens team van Nieuw-Zeeland onthaald de fanfare Kunst en Genoegen.

    • Bas Tooms