ABN Amro krijgt boete voor misstanden Dubai

De bank schoot ernstig tekort in het voorkomen van witwaspraktijken en mogelijke financiering van terrorisme.

Het hoofdkantoor van ABN-AMRO op de Zuidas in Amsterdam. Foto: Remko de Waal / ANP

ABN Amro heeft in totaal voor 1,2 miljoen euro aan boetes gekregen wegens misstanden op zijn kantoor in Dubai. Dat maken de bank en het ministerie van Financiën vandaag bekend.

Volgens toezichthouders De Nederlandsche Bank (DNB) en diens evenknie DFSA in Dubai heeft personeel van ABN Amro veel te weinig gedaan om witwaspraktijken te voorkomen. DNB beboette de bank voor 625.000 euro, terwijl de DFSA voor omgerekend 585.000 euro aan boetes uitschreef. De bank gaat niet in beroep.

Intern onderzoek na klokkenluiders

Op het kantoor in Dubai vonden transacties plaats die niet strookten met wetgeving die witwassen en financiering van terrorisme moet voorkomen. Er was bij het personeel te weinig toezicht op transacties. Bovendien hadden bankmedewerkers weinig zicht op de identiteit van klanten en de herkomst van hun vermogen.

De misstanden werden duidelijk na een intern onderzoek, naar aanleiding van meldingen van twee klokkenluiders. Er is volgens de bank geen bewijs gevonden dat er daadwerkelijk geld is witgewassen.

ABN nam maatregelen

In een brief aan de Tweede Kamer noemt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de problemen bij de bank ernstig.

ABN zou volgens de minister inmiddels maatregelen genomen hebben - niet alleen in Dubai maar in het hele bedrijf. Er zijn negen betrokken medewerkers ontslagen, waaronder de Nederlandse landenmanager van het filiaal in Dubai. Daarbij heeft ABN het zakelijk contact met zo’n tachtig klanten en een aantal intermediairs beëindigd.

Naar verwachting keert ABN Amro nog voor het einde van dit jaar terug naar de beurs.

    • Sjoerd Klumpenaar