‘Russische aanvallen vooral gericht op gematigde rebellen’

Sinds het begin van de Russische luchtaanvallen zijn 120.000 Syriërs ontheemd geraakt.

Russische bombardementen op Syrië. Foto via Russische ministerie van Defensie

Tussen de 85 en 90 procent van alle Russische luchtaanvallen boven Syrië zijn gericht op ‘gematigde’ rebellengroepen. Dat heeft Anne Paterson, de Amerikaanse topdiplomaat voor het Midden-Oosten, vanavond gezegd tijdens een hoorzitting voor het Huis van Afgevaardigden. Dat meldt Reuters.

Rusland is vorige maand begonnen met luchtaanvallen in Syrië in een poging om de Syrische president Bashar Assad in het zadel te houden. De Russische vice-minister van Defensie Anatoly Antonov liet vanochtend nog weten dat Rusland alleen terroristische groeperingen treft waaronder militanten van Islamitische Staat.

‘Rusland heeft 4.000 militairen in Syrië’

De hoorzitting volgt op de aankondiging van president Obama dat de Verenigde Staten maximaal vijftig commando’s sturen naar Syrië om lokale strijdgroepen bij te staan in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Er is zowel bij Republikeinen als Democraten kritiek op de halfslachtige Amerikaanse aanpak van de oorlog.

Tijdens de bijeenkomst verdedigden topdiplomaten het gevoerde beleid. Volgens Paterson overweegt Obama ook “andere maatregelen om de strijd op te voeren”. Victoria Nuland, viceminister voor Europese en Aziatische Betrekkingen, liet weten dat Rusland haar troepenmacht heeft verdubbeld sinds het begin van de luchtaanvallen. Er zouden nu vierduizend Russische militairen zijn gestationeerd in Syrië.

Volgens de diplomaten zou Rusland moeten samenwerken met de VS en haar partners voor het bereiken van een wapenstilstand en een politieke transitie. In de afgelopen weken vond tweemaal een international overleg plaats over de toekomst van Syrië met Rusland en de VS als belangrijkste deelnemende landen.

120.000 ontheemden door Russische luchtaanvallen

De Amerikaanse diplomaten hekelen de Russische bombardementen omdat Syrië hierdoor alleen maar verder destabiliseert. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat sinds het begin van de Russische luchtaanvallen zeker 120.000 Syriërs ontheemd zijn geraakt. Vooral Syriërs uit Hama, Aleppo en Idlib zijn gevlucht.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldt vanavond dat er Russische luchtaanvallen hebben plaatsgevonden in een regio waar een plaatselijke wapenstilstand was afgesproken. Het gaat om de dropjes Maarat, Masrin, en Ram Hamdan in de provincie Idlib. Bij deze wapenstilstand is de rebellenbeweging Jaish al-Fatah (deels gesteund door Turkije) en het Syrische leger, Iran en de Libanese beweging Hezbollah betrokken.

    • Huib de Zeeuw