Eens wordt afgerekendWat ben ik…

Eens wordt afgerekend

Wat ben ik verdrietig nu ik zie wat er allemaal gebeurt in het geboorteland van mijn voorouders, Turkije.

Erdogan zet alles in om aan de macht te blijven omdat hij anders veroordeeld zal worden voor zijn wandaden, zoals het vermoorden van onschuldigen, hulp bieden aan de terroristen van Islamitische Staat, opsluiting en bedreiging van journalisten, zelfverrijking, corruptie en omkoping.

Zodra een andere regering aan de macht komt, zal afgerekend worden met het verleden. Hij zal voor het gerecht verantwoording moeten afleggen. Deze angst maakt hem niet alleen despotisch, hij deinst er ook niet voor terug een binnenlandse oorlog te ontketenen. Iedere dag vallen er slachtoffers in Turkije. Ik schaam me diep voor dit dictatoriale regime dat mensenrechten, vrije meningsuiting en de uitkomst van verkiezingen niet respecteert en dat wederom de meerderheid heeft gehaald. Waar blijven de rechten van de 51 procent die niet op Erdogan heeft gestemd?

Geluk

Vrouwen zijn eerlijker

‘Mannen zijn vaker gelukkig dan vrouwen’ , aldus de krant (2/11) over een onderzoek van het CBS naar welzijn in Nederland. Wat een onzin zeg. Vrouwen rapporteren gewoon eerlijker hoe ze zich echt voelen in plaats van hoe ze zich zouden willen voelen of denken dat ze zich behoren te voelen. Als het echt zo was dat mannen significant vaker dan vrouwen positieve emoties ervaren en kalm zijn, waarom is het dan zo dat volgens de cijfers van datzelfde CBS 4 keer zoveel mannen als vrouwen geweldsmisdrijven begaan? Conclusie van het onderzoek kan beter luiden: ‘mannen geven meer sociaal wenselijke antwoorden in enquêtes dan vrouwen’.

Drs. Anne de Jong, Warnsveld

Vluchtelingen

Jobs als rolmodel

In Haagse invloeden (31/10) suggereert Tom-Jan Meeus dat we spijt kunnen krijgen dat we onder Syrische vluchtelingen nooit naar potentiële ‘Steve Jobsen’ hebben gezocht. Jobs had een biologische Syrische vader, maar werd geboren in de VS en door een Amerikaans stel grootgebracht, met bijbehorend normen- en waardenpakket. Zorgen over de vluchtelingenstroom gaan – terecht of onterecht – steeds hierover: over het importeren van een vreemde cultuur. Niet over ras. Door iemand met wat Syrisch bloed in de aderen als rolmodel te bombarderen, kaap je de discussie op racistische gronden.

Henk van der Laan, Rotterdam