Zeker dertig doden bij busongeluk in Nepal

De bus raakte van de weg en stortte 150 meter van een helling.

Op deze archieffoto reizen Nepalezen zowel in als op een bus. Door de gesloten grens met India zijn er grote tekorten in Nepal. Foto: Narendra Shrestha / EPA

Bij een busongeluk in Noordwest-Nepal zijn zeker dertig doden gevallen. Dat meldt persbureau AP. 35 andere inzittenden raakten gewond.

Het ongeluk gebeurde op zo’n tachtig kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu. De passagiers zaten op het dak en in de bus toen die van de weg afraakte en 150 meter van een helling stortte.

Demonstraties in Nepal

Door een diplomatieke rel tussen Nepal en buurland India is de grens tussen de twee landen gesloten. Dat leidt tot grote brandstoftekorten in Nepal, waardoor er beperkt vervoer mogelijk is en reizen Nepalezen op de daken van bussen meerijden. In Nepal gebeuren ook vaak ongelukken door de slechte staat van de wegen.

Sinds begin vorige maand demonstreren verschillende etnische minderheidsgroeperingen in Nepal tegen de nieuwe grondwet in het land. Ze zijn bang dat het leidt tot politieke marginalisatie. Om hun protest kracht bij te zetten hebben ze een grenspost bij India geblokkeerd. Bij protesten werd gisteren een Indiase demonstrant doodgeschoten.

Het dorpje Ramche waar het ongeluk plaatsvond

    • Sjoerd Klumpenaar
    • Huib de Zeeuw