Inval belastingdienst in kantoor Duitse voetbalbond

De Duitse belastingdienst heeft vanmorgen een inval gedaan op het hoofdkantoor van de nationale voetbalbond DFB in Frankfurt. Ook de woningen van bondsvoorzitter Wolfgang Niersbach en zijn voorganger Theo Zwanziger worden doorzocht. De DFB wordt verdacht van belastingontduiking, aldus justitie, die opdracht gaf tot de invallen. De Duitse krant Bild, die het nieuws als eerste meldde, publiceerde op de website foto’s van onderzoekers die aankomen bij het DFB-kantoor.

Aanleiding van de invallen is de omstreden betaling van 6,7 miljoen euro aan de wereldvoetbalbond FIFA, die de Duitsers gedaan zouden hebben om het mondiale toernooi van 2006 binnen te halen. Vorige maand kwam via Der Spiegel het verhaal naar buiten dat Duitsland het WK door omkoping zou hebben verkregen. De DFB erkent dat 6,7 miljoen euro werd betaald aan de FIFA, als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie. Volgens Bild heeft de belastingdienst die betaling niet kunnen terugvinden in de opgegeven aangifte.

DFB-voorzitter Niersbach stelt dat van omkoping geen sprake is. „Bij de toewijzing van het WK in 2006 is alles volgens de regels verlopen. Er is geen zwart geld betaald, er zijn geen stemmen gekocht.” (ANP)