Whatsapp houdt zich weer aan privacywetgeving

De berichtendienst werd in 2013 op de vingers getikt door de Nederlandse privacywaakhond CBP.

Foto: Remko de Waal / ANP

Berichtendienst Whatsapp voldoet weer aan de Nederlandse privacywetgeving. Dat laat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vandaag weten.

Het bedrijf kan nu alleen de telefoonnummers van niet-gebruikers inzetten om Whatsapp-gebruikers elkaar te laten vinden, en niet voor andere doeleinden. Het CBP had Whatsapp, dat eigendom is van Facebook, in 2013 terechtgewezen omdat het de gegevens van niet-gebruikers kon inzien en opslaan. Vorig jaar dreigde het CBP nog met een dwangsom als Whatsapp de handelswijze niet zou aanpassen.

Nummers van niet-gebruikers

Uit onderzoek in samenwerking met de Canadese privacywaakhond bleek toen dat de app zichzelf toegang verschafte tot het elektronische adresboek, en daarin ook de nummers van niet-gebruikers kon inzien. Volgens Whatsapp was dit nodig om zijn dienst naar behoren te laten werken.

Volgens het CBP zorgt Whatsapp er inmiddels voor dat de gegevens van niet-gebruikers worden vervormd, waardoor ze niet langer te achterhalen zijn. Ook worden de telefoonnummers nu afzonderlijk bewaard. Alleen een aantal technici heeft toegang tot de gegevens.

Whatsapp zal volgens het CBP extern onderzoek laten uitvoeren om de maatregelen te toetsen, zelfs terwijl de berichtendienst de bevoegdheid van het CBP betwist.