Opnieuw politieman verdacht van lekken

De inmiddels op non-actief gestelde politieagent zou hebben gelekt ‘in de privésfeer’ en niet naar criminelen.

Koen van Weel/ANP

Er wordt nog een politieman verdacht van lekken van vertrouwelijke informatie, al zou dat lekken niet zijn gebeurd naar criminelen. Dat schrijft de politie in een persbericht naar aanleiding van berichten van De Telegraaf.

De sinds 18 augustus op non-actief gezette agent was werkzaam bij de politie-eenheid Oost-Nederland. Hij wordt ervan verdacht informatie te hebben gelekt “in de privésfeer” over een op zichzelf staande zaak. Er loopt zowel een strafrechtelijk als een intern onderzoek naar de man. Onderzocht wordt aan wie precies informatie is verstrekt en op welke schaal.

Geen mol

De politie benadrukt al wel dat er niet naar criminelen is gelekt, zoals bij de vorige maand opgepakte politiemol Mark M.. Hij verkocht jarenlang stelselmatig en op grote schaal strafrechtelijke informatie aan drugshandelaren en leden van criminele motorbendes, zo onthulde NRC.

Volgens de politie is de nu lopende zaak “een uitzonderlijke situatie” in de eenheid Oost-Nederland, en is er niet zoals De Telegraaf schrijft sprake van een “fors aantal vergelijkbare incidenten”.

In de afgelopen maanden zijn er in ieder geval wel twee andere incidenten geweest. Zo werd in juni een 31-jarige man gearresteerd vanwege betrokkenheid bij hennephandel en schending van het ambtsgeheim. In augustus werd een vrouw ontslagen vanwege “de opzettelijke schending van het ambtsgeheim”.

    • Eva Smal