Warenautoriteit: helft vingerverf niet veilig

Bij een test van 29 vingerverfproducten bleek bijna de helft niet te voldoen aan de eisen.

Nick Pelletier/Flickr

Veel vingerverf die te koop is op de Nederlandse markt voldoet niet aan de eisen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Van 29 geteste vingerverfproducten bleek bijna de helft niet te voldoen aan de eisen.

Twitter avatar _NVWA NVWA NVWA maakt onderzoeksresultaten vingerverf op merknaam bekend. https://t.co/UHylFUitDo https://t.co/tQIQ89egcw

De NVWA stelt dat bijna alle in Nederland aangeboden merken zijn onderzocht. Vijf producten zijn uit de schappen gehaald om de chemische samenstelling niet voldeed aan de eisen.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om verfsets van de merken Collal en Creative KIDS en een pot gele verf van A’Color, waarbij conserveermiddelen zijn gebruikt die allergieën kunnen opwekken. Deze zomer werd al gewaarschuwd voor Nijntje Vingerverf van Bruynzeel, omdat daar de kankerverwekkende stof NDELA in werd ontdekt.

Etiketten

Elf producten zijn uit de schappen gehaald omdat de etiketten niet bleken te voldoen. Zo ontbrak op een aantal de waarschuwing voor conserveermiddelen, waar kinderen allergisch voor kunnen zijn. Ook wordt niet op alle potjes gewaarschuwd dat er toezicht gehouden moet worden, om te voorkomen dat kinderen hun handen met vingerverf en al in hun mond stoppen.

De warenautoriteit heeft op de eigen website een lijst gepubliceerd met de producten (inclusief artikelnummers) die zijn getest.

    • Eva Smal