Volkswagen ontdekt fouten in nog eens 800.000 auto’s

Volgens Volkswagen zorgen de “onregelmatigheden” voor een economisch risico van zo’n 2 miljard euro.

Het logo van Volkswagen op een Volkswagen T1-busje.
Het logo van Volkswagen op een Volkswagen T1-busje. Foto Julian Stratenschulte / EPA

Volkswagen heeft in nog eens zo’n 800.000 auto’s mogelijk “onregelmatigheden” aangetroffen. Het betreft meetapparatuur die de CO2-uitstoot vaststelt. Dat heeft het autoconcern vandaag laten weten.

Volkswagen schat dat de onregelmatigheden zorgen voor een economisch risico van zo’n 2 miljard euro. Hoe het bedrijf op dit bedrag kwam werd verder niet verduidelijkt. Volkswagen:

“Het bestuur van Volkswagen zal onmiddellijk een dialoog aangaan met de verantwoordelijke partijen over de gevolgen van deze bevindingen.”

Transparantie

Dit gesprek moet duidelijk maken welke economische en juridische stappen het bedrijf gaat nemen, aldus Volkswagen. CEO Matthias Müller zei opnieuw dat het concern hard aan het werk is om de schandalen binnen het bedrijf tot op de bodem uit te zoeken. Hij beloofde volledige openheid van zaken te zullen geven.

‘Ook fraude bij zwaardere dieselauto’s’

Gisteren zei de Amerikaanse milieuwaakhond EPA dat Volkswagen ook zwaardere diesels zou hebben voorzien van sjoemelsoftware. Dit werd door het autobedrijf ontkend.

De EPA bracht in september aan het licht dat Volkswagen wereldwijd zo’n 11 miljoen dieselauto’s voorzag van software die emissietesten kon manipuleren. Het onderzoek richtte zich in eerste instantie op tweeliterdieselmotoren, maar nu blijkt dat ook dieselmotoren met een capaciteit van drie liter waren voorzien van de software.