Veel minder Groningse huizen versterkt tegen gasbevingen

VVD-minister Henk Kamp wil bewoners eerder en beter betrekken bij plannen voor aanpak van hun woningen.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken kijkt met inwoners uit Bedum naar een versteviging van een raam tijdens een bezoek aan Groningen. Foto Robin Utrecht/ ANP

In Groningen zullen dit jaar veel minder gebouwen worden versterkt tegen de gasbevingen dan de 3.006 die waren toegezegd. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) vandaag aan de Tweede Kamer. De VVD-minister noemt de tegenvaller “ongewenst” en “zeer vervelend” voor de gedupeerde Groningers. Maar hoeveel huizen er dit jaar dan wel versterkt worden opgeleverd, laat de minister in het midden.

“Alle betrokken partijen”, schrijft de bewindsman, “hebben de doorlooptijd van de operatie onderschat.” Zo laten bijvoorbeeld bouwvergunningen van gemeenten langer op zich laten wachten dan voorzien. Ook kost het maken van bouwplannen en de afstemming daarvan met bewoners en andere betrokken partijen meer tijd dan ingeschat.

Bewoners “eerder en beter” betrekken

Verder wijst hij erop dat in juli met acht woningcorporaties is afgesproken om 1.650 huurhuizen tegelijkertijd te versterken en te verduurzamen tot ‘nul-op-de-meter-woningen’. Daarbij gaat het om het energieneutraal maken van deze huizen. Ook dat kost meer tijd dan vooraf was ingeschat, aldus Kamp.

Overigens wijst de minister erop dat er bij acuut veiligheidsgevaar altijd snel wordt opgetreden. Hij heeft inmiddels Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders gevraagd met een voorstel voor verbeteringen te komen. De bewindsman wil dat bewoners “eerder en beter” betrokken worden bij de plannen voor het aanpakken van hun woning “Zij hebben het recht om te weten waar ze aan toe zijn”, schrijft de VVD-minister.

Morgen komt Hans Alders met zijn eerste versterkingsplan in Groningen. Vanwege de aardbevingen door gaswinning moeten in Groningen duizenden woningen, scholen, verzorgingshuizen, boerderijen, monumenten en andere gebouwen worden versterkt. Nu nog is die operatie in handen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), het gaswinningsbedrijf dat de aardbevingen veroorzaakt én de schade daarvan afhandelt.

    • Wubby Luyendijk