Twee arrestaties in nieuw schandaal

Het Vaticaan heeft twee mensen opgepakt op verdenking van het lekken van geheime informatie. Het gaat om een hooggeplaatste Spaanse priester en een Italiaanse vrouw. Ze waren lid van een commissie die paus Franciscus in 2013 instelde om de financiën van het Vaticaan te hervormen. De twee zouden notulen van de commissie hebben gelekt naar Italiaanse journalisten die onderzoek doen naar corruptie in het Vaticaan. De documenten vormen de basis voor twee nieuwe boeken over de financiën van het Vaticaan, die deze week uitkomen. Een van de journalisten was betrokken bij een eerder schandaal rond gelekte documenten. In 2012 werd de butler van Franciscus’ voorganger betrapt bij het stelen van documenten. Het Vaticaan zei gisteren dat de publicaties de pogingen van de paus om schoon schip te maken alleen maar frustreren. (AP, BBC)