UNHCR: staatloosheid beschadigt kinderen

Volgens de VN kan dit tot psychische problemen leiden die het kind zijn hele leven met zich meedraagt.

UNHCR-chef António Manuel de Oliveira Guterres gaf in 2014 het startschot voor een campagne tegen staatloosheid. Foto: Salvatore di Nolfi / EPA

Staatloze kinderen voelen zich gediscrimineerd, gefrustreerd en wanhopig, dat stelt een vandaag naar buiten gebracht UNHCR-rapport. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie kan dit tot psychische problemen leiden die het kind zijn hele leven met zich meedraagt.

De UNHCR interviewde meer dan 250 kinderen en hun ouders uit zeven landen verspreid over de hele wereld: Ivoorkust, de Dominicaanse Republiek, Georgië, Italië, Jordanië, Maleisië en Thailand. Veel kinderen beschreven zichzelf als “onzichtbaar”, “waardeloos” en “vreemdeling”.

Het is voor het eerst dat de UNHCR op meerdere plekken in de wereld onderzoek heeft gedaan naar de effecten van staatsloosheid op kinderen. Volgens het onderzoek wordt kinderen de mogelijkheid ontnomen te genieten van hun jeugd, een gezond leven te leiden, te studeren en hun ambities waar te maken.

Elke tien minuten wordt een staatloos kind geboren

Elke tien minuten wordt in de wereld een staatloos kind geboren. António Guterres, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de VN, benadrukt dat het lijden moet stoppen. Hij gaf precies een jaar geleden het startschort voor een UNHCR-campagne tegen staatloosheid.

Volgens deze UNHCR-campagne moet het probleem van staatloosheid in 2024 een halt zijn toegeroepen.

“In de korte tijd dat kinderen kind kunnen zijn, kan staatloosheid een dusdanige invloed hebben dat kinderen in hun leven zullen worden achtervolgd door discriminatie, frustratie en wanhoop. Geen enkel kind zou staatloos mogen zijn.”

De UNHCR-chef zal het rapport vandaag in het VN-hoofdkwartier in New York presenteren.

    • Etienne Verschuren