Twitter vervangt ‘favoriet’ door ‘vind ik leuk’

Het bedrijf kiest voor het hartje omdat dit een meer “universeel symbool” is.

Foto Koen van Weel / ANP.

De welbekende favoriet-knop van Twitter, te herkennen aan een sterretje, is sinds vandaag niet meer. Het social media-bedrijf verving de optie vandaag met een ‘vind ik leuk’-knop in de vorm van een hartje.

Twitter avatar twitter Twitter You can say a lot with a heart. Introducing a new way to show how you feel on Twitter: https://t.co/WKBEmORXNW https://t.co/G4ZGe0rDTP

Door de wijziging gaat Twitter andere social media-reuzen als Facebook en Instagram achterna. Daar werd al langer met een hartje of met de optie ‘vind ik leuk’ gewerkt. Volgens Twitter is het hartje meer een “universeel symbool” dan het sterretje. Het bedrijf zei zelf in een persbericht:

“We weten dat de ster soms verwarrend kon zijn, met name voor nieuwkomers. Je kunt een hoop dingen leuk vinden, maar niet alles kan je favoriet zijn.”

Gebruikers aantrekken

Mogelijk is de verandering een poging van Twitter om meer actieve gebruikers aan te trekken. Investeerder Chris Sacca, die via zijn investeringsbedrijf Lowercase Capital een flinke vinger in de pap heeft bij Twitter, vroeg in juni al om een dergelijke wijziging. Dat meldt ANP. Hij denkt dat het hartje gebruikers zal stimuleren om meer gebruik te maken van Twitter.

Op Twitter werd de hashtag #hartjes kort na de aankondiging trending en werd er druk over de wijziging getweet (tekst gaat verder onder de tweets):

Twitter avatar ValerieMusson Valerie Musson Kom maar door met jullie #hartjes #loveisallyouneed #twitter ❤️
Twitter avatar Matthijsvant1 Matthijsvant Wie denkt ook dat Twitter #hartjes gebruikt om weer wat aandacht in de media te krijgen en zichzelf weer actueel te maken. Ik vind het slim.
Twitter avatar evertkwok Evert Kwok Hartjes op Twitter krijgt van mij 0 sterren. #hartjes
Twitter avatar koryoinleiden Remco Breuker Great, the Twitter heart just made it impossible - or at least a show of bad taste - to favorite tweets with bad/ugly news.
Twitter avatar RosannePranger Rosanne Ik wil echt de sterretjes terug! #Hartjes

Tegenvallende cijfers

Twitter kampt al jaren met financiële verliezen en een tegenvallend aantal Twitteraars. Vorige week werden de cijfers over het derde kwartaal gepresenteerd. Daaruit bleek dat het verlies van de onderneming op een slordige 120 miljoen euro uitkwam. Twitter wist in het derde kwartaal slechts 3 miljoen nieuwe gebruikers aan te trekken, minder dan waarop was gehoopt.

Eerder vorige maand maakte Twitter bekend honderden banen te schrappen. Tegenvallende cijfers in het tweede kwartaal leidden toentertijd tot het vertrek van CEO Dick Costolo. Hij werd vervangen door de 38-jarige oprichter Jack Dorsey.

    • Casper van der Veen