Na verkiezingswinst zet Turkse AKP de aanval in

Er vielen drie doden bij gevechten tussen PKK en het Turkse leger. Leden van de Gülen-beweging werden opgepakt.

Turkse politie op patrouille in de zuidoostelijke stad Diyarbakir waar veel Koerden wonen. Foto Sedat Suna/ EPA

Twee dagen na de grote verkiezingswinst van de AK-Partij heeft de Turkse luchtmacht bombardementen uitgevoerd op de PKK in het noorden van Irak. In het zuidoosten van Turkije braken gevechten uit tussen het Turkse leger en de PKK waarbij drie doden zijn gevallen. Dat meldt Reuters.

Daarnaast heeft de Turkse politie in 18 verschillende provincies ook 44 leden van de invloedrijke Gülen-beweging opgepakt. De in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke Fethullah Gülen was lange tijd een bondgenoot van Erdogan, maar is sinds 2013 in conflict met de leiders van de AK-Partij. De islamitisch-orthodoxe beweging zou een grote rol spelen in een corruptieonderzoek waardoor twee ministers moesten opstappen.

Winst AKP deels door harde opstelling richting PKK

Afgelopen zondag behaalde de AK-Partij van president Tayyip Recep Erdogan een absolute meerderheid in het parlement. Een verklaring voor deze winst is volgens Turkije-correspondent Marloes de Koning haar harde opstelling richting de PKK.

“De opvallend grote winst van de AKP, die bijna 9 procentpunt groeide, is vooral te danken aan een compromisloze opstelling tegen gewapende Koerdische opstandelingen van de PKK, die het goed doet bij Turkse nationalisten.”

Meerdere aanvallen op de PKK

In Silvan, in het zuidoosten van Turkije, vonden vandaag gevechten plaats tussen de Turkse militaire politie en en de aan de PKK gelieerde jongerenbeweging YDG-H. Daarbij is een 22-jarige man omgekomen. In dit dorpje waar vooral Koerden wonen, hebben veiligheidstroepen, gesteund door helikopters een avondklok ingesteld. Ook werden er twee leden van de YDG-H doodgeschoten in het dorpje Yüksekova, dat ligt vlakbij de Iraanse grens.

Het Turkse leger heeft in een verklaring laten weten dat ze ook aanvallen hebben uitgevoerd in het Qandil gebergte in Noord-Irak. Hierbij zouden wapenschuildepots en schuilplaatsen van de verboden Koerdische beweging zijn geraakt. Het zijn de eerste luchtaanvallen sinds de verkiezingsoverwinning van de AKP.

Pro-Koerdische oppositiepartij voor wapenstilstand

In een reactie op de militaire aanvallen dringt de pro-Koerdische oppositiepartij HDP er bij de PKK erop aan om zich aan de wapenstilstand te houden. Tegelijkertijd wil de HDP, dat nipt de kiesdrempel van 10 procent van de stemmen haalde, dat de Turkse regering zich ook aan haar verplichtingen houdt en stopt met militaire-en politie operaties.

Sinds juli van dit jaar is er er een einde gekomen aan een twee jaar durende wapenstilstand tussen de PKK en de Turkse regering. De PKK denkt dat de Turkije probeert om een oorlog uit te lokken, zo laat de beweging weten in verklaring die is uitgebracht door het nieuwsagentschap Firat.

“De AKP heeft besloten om door te gaan met een oorlog waardoor Turkije te maken krijgt met grote conflicten in binnen- en buitenland”.