TransCanada vraagt VS om uitstel beslissing over Keystone-pijpleiding

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De omstreden oliepijpleidingen van het Keystone XL-project zorgen al jaren voor felle protesten, rechtszaken en de laatste tijd ook voor verdeeldheid tussen de presidentskandidaten. De nieuwste strategische stap van het bedrijf TransCanada dat de pijpleidingen van Canada naar de Verenigde Staten wil aanleggen, is het vragen van uitstel van de beslissing voor presidentiële toestemming van het project, meldt The Financial Times.

De aanvraag is al zeven jaar geleden ingediend, maar president Obama heeft de beslissing steeds voor zich uitgeschoven. Hij is geen voorstander van de oliepijpleidingen, maar heeft ook nooit definitief nee gezegd. De Democratische favoriet Hillary Clinton heeft in september na lang dubben laten weten tegen het Keystone XL-project te zijn.

TransCanada lijkt nu met de aanvraag tot nog verder uitstel te speculeren op een Republikein in het Witte Huis die wél toestemming gaat geven. Marco Rubio, Jeb Bush, Ben Carson en Carly Fiorina hebben zich al uitgesproken vóór de aanleg.

De zware olie die vanuit de Canadese staat Alberta door de Keystone XL-pijpleidingen moet gaan stromen, zorgt voor meer uitstoot van broeikasgassen dan de meeste andere soorten olie. Daarom zijn de milieubeweging en vele Democratische kiezers fel tegen.

Amazon opent eerste fysieke boekwinkel

Daar waar steeds meer traditionele boekwinkels moeten sluiten vanwege de concurrentie van webshops en dan vooral van Amazon, opent Amazon nu zelf voor het eerst een boekwinkel van heuse bakstenen. De winkel staat in Seattle waar Amazon zijn hoofdkantoor heeft en wordt vandaag geopend, meldt The Wall Street Journal.

In de winkel komt een selectie van het gigantische boekenaanbod van de site, maar ook devices van Amazon zoals Kindle e-readers. Jeff Bezos richtte Amazon in 1994 juist op omdat fysieke boekwinkels nooit een compleet aanbod kunnen leveren, terwijl dat online wel kan.

Het aanbod van de boeken in de nieuwe Amazon-winkel in Seattle wordt bepaald op basis van klantwaarderingen en verkoopcijfers. Voorlopig is de fysieke winkel een experiment, maar als het succes heeft zou Amazon ook andere boekwinkels willen gaan openen. Concurrenten als Wal-Mart en Costco verkopen jaarlijks miljoenen boeken.

Economen waarschuwen voor minder seks bij opwarming aarde

De gevolgen van de opwarming van de aarde strekken zich ook uit tot minder zin in seks. Als het warmer is gaat de ‘coital frequency’ omlaag, blijkt uit onderzoek van het National Bureau of Economic Research waar Bloomberg over schrijft.

Drie economen hebben de geboortecijfers en temperaturen in de VS van de laatste tachtig jaar bestudeerd en komen tot de conclusie dat er negen maanden na hete dagen (warmer dan 27 graden Celsius) een flinke dip in de geboorten volgt. En dat wordt later in koudere maanden wel iets gecompenseerd, maar niet meer helemaal goed gemaakt.

Volgens de economen is dat een probleem, want ontwikkelde landen kampen toch al met lage geboortecijfers. Minder seks door een warmere planeet maakt dat alleen maar erger. Overigens is het effect sinds de opkomst van de airconditioning in de jaren zeventig wel minder geworden.