Telecomreus zet 900 miljoen opzij voor boetes

Het in Amsterdam gevestigde telecomconcern VimpelCom heeft 900 miljoen dollar (818 miljoen euro) gereserveerd voor de afhandeling van de corruptieaffaire waarin het is verwikkeld. Justitie in Nederland verdenkt VimpelCom ervan bijna honderd miljoen dollar smeergeld te hebben betaald aan Gulnara Karimova, dochter van de Oezbeekse president, in ruil voor licenties.

VimpelCom, een van de grootste telecombedrijven ter wereld, wordt ook onderzocht door justitie en beurswaakhond SEC in de VS. VimpelCom (200 miljoen klanten, omzet vorig jaar 19,6 miljard dollar) heeft geen activiteiten in Nederland, maar heeft hier wel zijn hoofdkantoor gevestigd.

Het OM onderzoekt sinds 2014 de omkoping en wil het smeergeld en de winst die VimpelCom in Oezbekistan heeft gemaakt terugvorderen. In april dit jaar onthulde deze krant dat het om 650 miljoen euro gaat. Daarmee zou dit de grootste Nederlandse pluk-ze-zaak ooit kunnen worden.

VimpelCom is grotendeels eigendom van de Russische oligarch Michaïl Fridman. Een deel van de aandelen wordt verhandeld aan de Amerikaanse Nasdaq, eenderde is in handen van het Noorse staatstelecombedrijf Telenor. Vrijdag moest topman Aaser van Telenor in verband met deze zaak vertrekken. Telenor verklaarde vandaag dat de reservering „onze zorgen over de mogelijke afloop [..] aanzienlijk vergroot”. VimpelCom wil geen commentaar geven.