VimpelCom zet 900 miljoen dollar opzij voor boetes

De telecomreus zou de dochter van de Oezbeekse president hebben omgekocht.

. VimpelCom en een ander telecombedrijf worden ervan verdacht honderden miljoenen dollars smeergeld te hebben betaald aan een brievenbusfirma van Gulnara Karimova, dochter van de Oezbeekse president. EPA / Sergei Ilnitsky

Het in Amsterdam gevestigde telecomconcern VimpelCom heeft 900 miljoen dollar (818 miljoen euro) gereserveerd voor de afwikkeling van de corruptieaffaire waarin het is verwikkeld. Het Openbaar Ministerie verdenkt VimpelCom ervan honderden miljoenen dollars smeergeld te hebben betaald aan Gulnara Karimova, dochter van de Oezbeekse president, in ruil voor toegang tot de Oezbeekse markt.

Het OM onderzoekt sinds 2014 of het dit geld kan terugvorderen, evenals de winst die in Oezbekistan is gemaakt. In april dit jaar onthulde NRC dat het om 650 miljoen euro ging. Daarmee zou dit de grootste Nederlandse pluk-ze-zaak ooit kunnen worden.

Een van de grootste telecombedrijven

Het bedrijf, een van de grootste telecombedrijven ter wereld, wordt ook onderzocht door justitie en beurswaakhond SEC in de VS. VimpelCom (200 miljoen klanten, omzet vorig jaar 19,6 miljard dollar) heeft geen activiteiten in Nederland, maar heeft hier wel zijn hoofdkantoor gevestigd.

VimpelCom is grotendeels eigendom van de Russische oligarch Michaïl Fridman. Een deel van de aandelen wordt verhandeld aan de Amerikaanse Nasdaq, en eenderde is in handen van het Noorse staatstelecombedrijf Telenor. Vrijdag moest topman Aaser van Telenor in verband met deze zaak vertrekken. Telenor verklaarde vandaag dat de reservering “onze zorgen over de mogelijke afloop [..] aanzienlijk vergroot”. VimpelCom wil geen commentaar geven.

    • Hanneke Chin-A-Fo