‘Grieken hebben plan voor aanvulling miljardentekort bij banken rond’

De Grieken hebben een plan klaar om het dit weekeinde door de Europese Centrale Bank (ECB) geconstateerde kapitaaltekort bij de vier grootste Griekse banken op te vullen. Dat meldt de Griekse krant Kathimerini. Beleggers moeten het gat aanvullen en mocht dat onvoldoende zijn, dan stort het Griekse bankenfonds HFSF bij.

De ECB heeft becijferd dat de banken onder normale omstandigheden – dus wanneer de Griekse economie naar verwachting draait – een gezamenlijk tekort van 4,4 miljard euro hebben. Om economische schokken fatsoenlijk op te kunnen vangen, hebben de banken echter 14,4 miljard euro nodig.

De eerste 4,4 miljard euro moet komen van beleggers die geld steken in nieuw uit te geven aandelen en obligaties. Maar als het slechte scenario werkelijkheid wordt, dan is het Griekse bankenfonds HFSF bereid daarbovenop de vier grootste banken van het land te voorzien van 10 miljard euro kapitaal.

Noodgevallen

Van de onderzochte instellingen komt de Piraeus Bank het meeste tekort, namelijk 4,9 miljard euro. De grootste bank van het land, de National Bank of Greece, moet 4,6 miljard aan vers kapitaal zien aan te trekken. Voor de Eurobank en de Alpha Bank gaat het respectievelijk om 2,2 miljard en 2,7 miljard.

Het is belangrijk dat de Griekse geldverstrekkers snel weer voldoende buffers hebben, omdat voor hen een belangrijke rol is weggelegd bij het herstel van de Griekse economie. Griekenland ging afgelopen zomer nog bijna failliet. Op de valreep gingen de Grieken akkoord met afspraken met schuldeisers. Dat de banken al die tijd overeind konden blijven, is mede te danken aan noodsteun van de ECB.

Optimistisch

De Griekse minister van Financiën Euclid Tsakalotos toont zich optimistisch over de deal: „Er zijn nog steeds veel problemen met ons bankensysteem die moeten worden opgelost, net zoals er op supranationaal niveau nog een hoop verbeterd kan worden, maar ik ben optimistischer over de herkapitalisatie van banken dan ik een maand geleden was.”

De ECB had de Griekse overheid afgelopen zaterdag een week de tijd gegeven om met plannen te komen om het tekort aan te pakken.

Bij het onderzoek naar de boeken van de vier banken ontdekte de Europese bankentoezichthouder ook 9,2 miljard euro aan extra stroppen.

De pot om leningen die niet of nog maar gedeeltelijk worden terugbetaald te kunnen opvangen werd bovendien met nog eens 7 miljard euro verhoogd. Bij de stresstests zijn deze afboekingen al meegerekend.