Steenbergen wil 200 tot 300 asielzoekers opvangen

Het college van B en W kiest voor een “minimale opvangvariant”.

Bij een bijeenkomst over de opvang van asielzoekers in de gemeente Steenbergen kwamen voor- en tegenstanders met elkaar in botsing. Foto Robert Vos/ANP

De gemeente Steenbergen wil tweehonderd tot driehonderd asielzoekers opvangen. Dat schrijft het college van B en W in een voorstel aan de gemeenteraad, die daarover later deze maand zal debatteren en stemmen. Ondanks recente protesten wil Steenbergen “vanuit humanitaire overwegingen” de “verantwoordelijkheid voor nationale problematiek” niet uit de weg gaan.

Bij een bijeenkomst over de opvang van asielzoekers in de West-Brabantse gemeente kwamen voor- en tegenstanders van de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) onlangs hard met elkaar in botsing. Enkele honderden inwoners lieten daarbij hun grote ongenoegen blijken over de mogelijke plaatsing van zeshonderd asielzoekers op een bouwterrein naast een basisschool.

Steenbergen kiest er nu voor om met een minimale variant te antwoorden op de vraag van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan gemeenten een bijdrage te leveren aan de oplossing van de vluchtelingencrisis. “Wij kiezen voor een AZC voor 200 tot 300 personen, voornamelijk bestaande uit gezinnen voor de duur van 2 jaar en op meerdere locaties”, schrijft het college van B en W.

De Steenbergse gemeenteraad debatteert op maandag 9 november over het voorstel, waarna er op woensdag 25 november over wordt gestemd. Bij de bijeenkomst volgende week maandag is ruimte voor 120 belangstellenden. Wie daarbij aanwezig wil zijn en wil inspreken, moet zich bij de gemeente melden.

    • Jorg Leijten