Martijn van Dam krijgt Landbouw, Dijksma gaat nu het spoor en de klimaattop in Parijs doen

Tweede Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) wordt staatssecretaris van Landbouw. Dat bevestigen bronnen in zijn partij. Van Dam zal Sharon Dijksma opvolgen, die staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wordt. Die zwaardere post is haar toebedeeld nu Wilma Mansveld is gestruikeld over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie Fyra. De bewindslieden worden deze week beëdigd, na het bezoek dat koning Willem-Alexander morgen aan Brussel brengt.

Martijn van Dam (37) is op dit moment vicevoorzitter van de PvdA-fractie. Hij is sinds 2003 Kamerlid. Van Dam stelde zich in 2012 kandidaat om partijleider te worden. Hij haalde in een ledenpeiling maar 3,9 procent van de stemmen.

Sharon Dijksma (44) was van 1994 tot 2012 Kamerlid, met een onderbreking toen ze in Balkenende IV staatssecretaris van Onderwijs was. Zij moet nu orde op zaken stellen op het spoor en Nederland vertegenwoordigen bij de klimaattop in Parijs, vanaf eind deze maand.