VS en Rusland houden gezamenlijke gevechtsoefening

Landen testen of gemaakte afspraken over informatiedeling werken in het luchtruim.

Een Russische gevechtsvliegtuig op de Syrische luchtmachtbasis Hmeymim. Foto EPA

De Amerikaanse en Russische luchtmacht hebben dinsdag een gezamenlijke vliegoefening gehouden boven Syrië. Twee gevechtsvliegtuigen naderden elkaar bij de drie minuten durende test tot op 5 mijl (8 kilometer), meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van een Amerikaanse legerfunctionaris.

De oefening werd uitgevoerd nadat de twee landen vorige maand afspraken met elkaar maakten over de aanwezigheid van de Amerikaanse en Russische luchtmacht in het Syrische luchtruim. Beide staten voeren aanvallen uit op vijandige doelen in het land van president Assad. Rusland doet dat sinds eind september.

Ook grondtroepen betrokken

Met de oefening werd gekeken of de afspraken die gemaakt zijn in de praktijk werken. Volgens de Russische generaal Andrei Kartapolov waren bij de gezamenlijke oefening ook Amerikaanse en Russische grondtroepen betrokken.

De Verenigde Staten heeft al eerder de zorg uitgesproken dat een gebrek aan samenwerking zouden kunnen leiden tot botsingen van gevechtsvliegtuigen van beide landen. Van afstemming tussen de twee staten was toen Rusland met de aanvallen begon nog geen sprake.