TivoliVredenburg risico voor Utrecht

De gemeente Utrecht heeft onvoldoende regie gehouden bij de bouw van muziekcomplex TivoliVredenburg. Dat concludeert de Utrechtse rekenkamer vandaag. De gemeente draagt de komende jaren grote financiële risico’s.

Utrecht heeft de consequenties van een duurder en groter gebouw onderschat, aldus de rekenkamer. Eerder bleek al dat het muziekgebouw flink duurder zou worden dan verwacht.

In 2006 werden de kosten geraamd op 98,6 miljoen euro. Dat is nu opgelopen tot 156 miljoen. Volgens de rekenkamer zijn er nog ongedekte financiële risico’s van 9,6 miljoen euro.

TivoliVredenburg kampt sinds de opening, juli 2014, met een exploitatietekort. Door ruzies tussen de oude stichtingen Vredenburg, Tivoli en Jazz Utrecht liep de voorbereiding op de ingebruikname vast. De gemeente ving de tekorten – tot en met 2016 geschat op zo’n 5 miljoen – tot nu toe op.

Ook voor 2017 dreigt een tekort, van ongeveer 1,7 miljoen euro. Volgens de rekenkamer zijn „de culturele ambities, financiële begroting en gemeentelijke subsidie” voor het muziekcentrum „niet met elkaar in balans”. TivoliVredenburg heeft 70 procent meer zaalcapaciteit dan de voorgangers, maar benut die onvoldoende. Als de programmering niet verandert, voorziet de rekenkamer extra subsidie, bovenop de 8 miljoen die de gemeente al jaarlijks verstrekt.