PostNL wil meer besparen, zonder extra banenverlies

PostNL had al eerder aangekondigd de komende twee jaar 2700 tot 3500 banen te schrappen.

Een postsorteercentrum van PostNL PostNL

PostNL wil de komende jaren 145 miljoen euro extra bezuinigen om de krimp op de postmarkt het hoofd te kunnen bieden. Het voormalige staatspostbedrijf verwacht niet dat de ingrepen al meteen extra banen gaan kosten, bovenop de al eerder aangekondigde reductie van 2700 tot 3500 banen tot en met 2017.

Wat de consequenties zijn voor het aantal banen na 2018 is nog niet duidelijk, zo staat in de vandaag gepubliceerde nieuwe strategie.

PostNL had al plannen om tot en met 2020 al 200 miljoen euro aan kosten te besparen. Dat wordt nu 345 miljoen euro.

Krimpende postmarkt

De kostenbesparingen moeten ervoor zorgen dat het resultaat van PostNL (omzet 4,3 miljard euro) verbetert en er weer dividend kan worden uitbetaald, ondanks dat de postmarkt in Nederland krimpt. Die krimp neemt naar verwachting wel af: van 7-9 procent tot en met 2017 naar 5-7 procent in de drie jaren daarna. In het derde kwartaal van dit jaar lag het aantal bezorgde poststukken nog 11,2 procent lager dan een jaar eerder.

PostNL maakte gisteren bekend dat de winst in het derde kwartaal van dit jaar wordt gedrukt door het besluit - onder druk van de vakbonden - om pakketbezorgers weer in dienst te nemen. De operationele winst daalde met een kwart naar 23 miljoen euro. De krimp van het aantal poststukken zorgde voor een procent lagere omzet van 780 miljoen euro.