In dienst nemen van pakketbezorgers drukt resultaat van PostNL in derde kwartaal

Het in dienst nemen van een groep zelfstandige pakketbezorgers drukt de kwartaalresultaten van PostNL. De hierdoor gestegen loonkosten zorgen voor een daling van de operationele winst van het bedrijf, terwijl een kleiner wordende postmarkt een lagere omzet in het derde kwartaal heeft opgeleverd.

Het postbedrijf kwam in juni tegemoet aan kritiek op constructies waarbij zzp’ers die formeel niet in dienst waren, eigenlijk een verkapt dienstverband hebben. De zelfstandigen hebben daardoor te maken met minder belastingafdracht en minder zekerheden.

Na stakingen onder de bezorgers ging PostNL alsnog over tot het in dienst nemen van – een deel van – deze groep. Door de stijgende kosten die dit besluit met zich meebrengt, daalde de operationele winst in het derde kwartaal met ruim een kwart naar 23 miljoen euro. De nettowinst steeg wel en ging van 12 miljoen naar 18 miljoen euro.

Ook in de afgelopen periode zorgde een krimpende markt voor briefverkeer voor lagere inkomsten voor het bezorgbedrijf. Het aantal geadresseerde poststukken dat verstuurd werd daalde met 11,2 procent. In Nederland namen de inkomsten van de postmarkt met 5 procent af tot 426 miljoen euro.

Het zorgde voor een daling van de omzet naar 780 miljoen euro. Dat is 1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. (NRC)