Plots het Nieuws van de Dag

De redactie bespreekt elke week een nieuwkomer in de mediacarrousel. Vandaag: Harold Halewijn

“Dit is een aanslag”, zei Harold Halewijn (50), fractievoorzitter van GroenLinks in de Noord-Hollandse gemeente Wormerland, vorige week dinsdag. In het dorp Oostknollendam zijn die nacht twee Volvos in brand gestoken, net voor een bewonersbijeenkomst over mogelijke vluchtelingenopvang. „Voor zover ik weet heb ik geen vijanden.”

Halewijn is nu zo’n anderhalf jaar actief als fractievoorzitter en runt een bedrijf in duurzame huiselektronica. Op sociale media schrijft hij regelmatig over het vluchtelingenprobleem.

De dit-is-een-aanslag-oneliner deed het goed bij radio en tv. Halewijn was te zien bij Telegraaf TV, RTV Noord-Holland, EenVandaag (AVROTROS) en het NOS Journaal (NOS), die de fractievoorzitter voor de zwart verbrande auto’s plaatsten en hem een paar korte vragen stelden – het geklik van fotografen hoorbaar op de achtergrond. In een item van Nieuwsuur (NOS/NTR): „Het standpunt van GroenLinks Wormerland is niet anders dan dat van GroenLinks landelijk. We zeggen dat je juist op lokaal niveau moet kijken of je kleinschalige oplossingen onder eigen regie kunt realiseren.”

De Wereld Draait Door (19.00 uur) en Pauw (23.00 uur) wisten Halewijn ’s avonds aan tafel te krijgen. Nieuwsuur (22.00 uur) greep mis: rond die tijd moest de fractievoorzitter naar de bewuste inspraakavond. Wie was gebaat bij dit mediacircus? Niet de tv-programma’s. Ook de kijker hoorde keer op keer hetzelfde verhaal. Toch konden redacties er vrijwel niet omheen: Halewijn was Nieuws van de Dag, en wie hem niet in de uitzending had – RTL Late Night hield het bij een heel korte update – miste de urgentie ervan. De winnaar leek Halewijn zelf, die los van de tragiek van het incident, onverwachts een podium kreeg. Hoe vaak schop je het als lokale fractievoorzitter tot de tafel van Pauw?

DWDD koos tv-technisch voor de slimste aanpak: die liet hem met vrouw Sorrel, zoon Ties en dochter Mette naar de studio komen. „Ties, ben je naar school gegaan?”, vroeg Matthijs van Nieuwkerk. Ties knikte. „Ik kreeg best wel veel aandacht en dat is op zich wel fijn. Maar je hoort het de hele dag.” De camera toonde een bezorgde moeder Sorrel.

    • Sterre van der Hee