OM eist vier jaar cel tegen president Satudarah Tilburg

De hoofdrolspeler van One Blood wordt onder meer verdacht van wapenuitvoer.

Leden van motorclub Satudarah bij de premiere van de documentaire Satudarah One Blood in Amsterdam. ANP / Marco de Swart

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft respectievelijk vier jaar en achttien maanden geëist tegen twee leden van de Molukse motorclub Satudarah in Tilburg, wegens verdenking van wapenbezit, wapenuitvoer naar Duitsland en het bezit van hennepkwekerijen.

Tegen de president van de Chapter Tilburg, de 46-jarige Paul M. (‘Ola’) die de hoofdrol had in de documentaire One Blood over Satudarah, is vier jaar cel geëist. Tijdens een huiszoeking werden vuurwapens, munitie, twee hennepkwekerijen en boksbeugels gevonden. “Opgevangen telefoongesprekken bevestigden de leveringen van de wapens”, aldus het OM.

Tegen een 31-jarig lid van Satudarah uit Breda eist het OM achttien maanden, omdat hij met M. betrokken zou zijn geweest bij de wapenuitvoer naar Duitsland en het beheer van hennepkwekerijen. Die wapens (de lokale krant Tubantia heeft het over twee scorpions en een kalasjnikov) waren volgens het OM bestemd voor een bendeoorlog. Een van de scorpions is volgens het OM gebruikt om op een kiosk te schieten.

Voor een 50-jarige verdachte is vrijspraak gevraagd, omdat er onvoldoende bewijs is dat hij zou hebben geholpen bij de wapenuitvoer.

    • Mirjam Remie