Noodkreet van vluchtelingen in no man’s land

Een groep van 114 vluchtelingen is op een Britse militaire basis op Cyprus in een juridische schemerzone beland.

Het 'tijdelijke' kamp op de Britse militaire legerbasis op Cyprus waar de vluchtelingen gestrand zijn. Grote vraag is hoe tijdelijk hun verblijfsduur zal zijn. Foto Petros Karadjias/AP

Een groep van 114 vluchtelingen zit sinds een maand vast op een Britse militaire basis op Cyprus. Ze zijn in een soort juridische schemerzone beland. Dreigt hen nu hetzelfde lot beschoren te zijn als een eerdere groep die al 17 jaar vastzit?

De basis, Dhekelia is een van de twee Britse legerbasissen op het eiland, die een soevereine status hebben als overzees gebiedsdeel.

Tekening CIA

Tekening CIA

Van wie zijn ze de verantwoordelijkheid?

Cyprus heeft al aangegeven een asielprocedure te willen starten voor de vluchtelingen, maar volgens de VN zijn de Palestijnse en Syrische vluchtelingen de verantwoordelijkheid van Groot-Brittannië. En dat land heeft weinig zin om naast de duizenden extra vluchtelingen die het onlangs aangaf te zullen opnemen, nog een achterdeur open te zetten voor migranten, zegt NRC-correspondent in Londen Titia Ketelaar:

“Cameron wil ontmoedigen dat mensen via zee of over land komen en zo hun leven riskeren, en geld betalen aan mensensmokkelaars.”

De groep vluchtelingen was met twee boten vanuit Turkije op weg naar Griekenland, maar raakte een paar mijl voor de kust in de territoriale wateren van de militaire basis in de problemen. Nadat ze opgepikt waren door de Cypriotische marine zijn ze naar Dhekelia gebracht.

Noodkreet

De afgelopen dagen zijn via The Guardian foto’s en beeldmateriaal naar buiten gekomen waarin de vluchtelingen een oproep doen tot hulp om ze van het terrein af te krijgen.

Tegenover de krant ontkent het Britse ministerie van Defensie dat er incidenten hebben plaatsgevonden op de basis. Het ministerie zegt er alles aan te doen om de situatie op te lossen. Maar het ziet er niet hoopgevend uit voor de groep. Een andere groep van 67 Koerdische vluchtelingen, die maar liefst 16 jaar geleden op de basis terechtkwam, zit er nog steeds. The Guardian interviewde een paar weken geleden een van hen, Layali Ibrahim, over het schizofrene leven dat ze leidt. Voor haar gevoel zou ze net zo goed op de Noordpool kunnen wonen:

“We voelen ons totaal afgesneden van de wereld. We zitten in limbo.””

    • Anouk Eigenraam