‘Lichtflits geregistreerd bij neergestort Russisch vliegtuig’

Amerikaanse media melden op basis van bronnen in het Pentagon dat dit te zien is op satellietbeelden.

Russische onderzoekers bij de resten van het vliegtuig. Rusland houdt vooralsnog vast aan dat het een ongeluk was. Foto Khaled Elfiqi /EPA

Op de plek waar het Russische passagiersvliegtuig afgelopen zaterdag boven de Sinaïwoestijn in Egypte neerstortte, zou een lichtflits te zien zijn geweest. Amerikaanse media melden op basis van Amerikaanse bronnen in het Pentagon dat dit te zien is op satellietbeelden.

Alle inzittenden met merendeels de Russische nationaliteit, 217 passagiers en zeven bemanningsleden, kwamen om het leven bij het ongeluk. Negen inzittenden zijn geïdentificeerd. Het toestel van luchtvaartmaatschappij Kogalymavia was opgestegen vanuit toeristenoord Sharm el-Sheikh en op weg naar St. Petersburg toen het na 23 minuten van de radar verdween. Het toestel zou in tweeën zijn gebroken.

Sinds de crash zijn er speculaties over de oorzaak van het ongeluk. Terreurorganisatie IS claimde verantwoordelijk te zijn voor de crash. De noordelijke Sinaï kampt al twee jaar met een opstand van terreurgroepen gelieerd aan IS. Een terroristische aanslag is nog steeds niet uitgesloten.

Experts hebben tegen NBC en CNN gezegd dat dit kan wijzen op een explosie in het vliegtuig zelf, een probleem met de brandstoftank of de motor, maar dat het er niet op lijkt dat het vliegtuig vanaf de grond is neergehaald. In dat geval zou het hittespoor vanaf de grond ook te zien zijn geweest op satellietbeelden.

Het vliegtuig had ruim 56.000 uur op de meter en rond de 21.000 vluchten. De zwarte dozen zijn inmiddels gevonden, maar nog niet uitgelezen. Volgens de Egyptische luchtvaartautoriteit sprak de piloot van het toestel kort voordat het contact werd verbroken met de verkeerstoren over technische problemen. De piloot zou hebben gezegd dat hij wilde gaan landen op het dichtstbijzijnde vliegveld. Het toestel vloog toen op een hoogte van ongeveer tien kilometer.

    • Anouk Eigenraam