‘Pisgele’ gemeentehuis van Hardenberg krijgt meeste stemmen

Een vanillepudding, een UFO, een bijenkorf, een koektrommel of een kaasstolp: zo zagen de deelnemers aan een door het bouwblad Cobouw georganiseerde poll het nieuwe gemeentehuis van Hardenberg. En dan de kleur, ‘pisgeel’. Daarmee werd het in 2012 opgeleverde gebouw van Architecten Cie door zo’n 5.000 mensen uitgeroepen tot ‘lelijkste bouwwerk van Nederland’.

De deelnemers konden kiezen uit een shortlist met zeven gebouwen, allemaal de afgelopen vijf jaar gebouwd. Het gemeentehuis van Hardenberg kreeg 58 procent van de stemmen, gevolgd door de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle (12 procent).

Volgens Martjan Kuit, organisator van de poll, is het gemeentehuis een in het oog springend gebouw. „Een icoon zelfs. Het lokt een reactie uit. En daarom is het misschien juist wel een heel goed en gelukt gebouw.” In 2010 werd de Stadshaard in Enschede door lezers van NRC verkozen tot het lelijkste gebouw van Nederland. Ook dat was van Architecten Cie.