KNWU ruziet met de Tour over geld

De Nederlandse wielrenunie KNWU wacht nog steeds op 140.000 euro die de organisatie van de Ronde van Frankrijk moet betalen voor de start van de etappekoers dit jaar in Nederland. KNWU-directeur Huib Kloosterhuis bevestigde gisteren een bericht van de NOS dat er een arbitragezaak is aangespannen bij de internationale wielerunie UCI om het geld alsnog te krijgen. Binnen een maand wordt er een uitspraak verwacht.

Organisatoren van wielerwedstrijden betalen allemaal een kleiner of groter bedrag aan de KNWU, zegt Kloosterhuis tegen persbureau ANP. Voor een groot evenement als de Tour de France gaat dat om veel geld maar een klein criterium betaalt een beperkt bedrag. Zo droeg de organisatie van de voorjaarsklassieker Amstel Goldrace afgelopen jaar als grote eendagskoers 7.951 euro af aan de KNWU. Een eendaagse vrouwenwedstrijd betaalt een geringe afdracht van 530 euro. Van de opbrengsten gebruikt de KNWU onder andere voor dopingbestrijding, trainingscentra en opleiding van talent.

De Tour startte afgelopen zomer met een tijdrit in Utrecht, de gemeente betaalde Tourorganisator ASO vier miljoen euro voor Le Grand Départ. Een dag later ging ook de eerste rit naar Neeltje Jans door Nederland. Reden genoeg voor de bijdrage van 140.000 euro, vindt Kloosterhuis. ASO weigert zich volgens hem aan de regels te houden. De Fransen zouden het bedrag te hoog vinden, zegt hij tegen het ANP. „Voor de ASO is dat bedrag kinderspel maar voor ons is het serieus geld en daarom laten we dit ook niet zomaar gebeuren.”

Kloosterhuis stelt dat er geen afspraken te maken zijn met de ASO. „Dat is volstrekt onmogelijk.” De Tourorganisatie is in de internationale wielerwereld een machtige speler, die onder meer verantwoordelijk is voor de organisatie van klassiekers als Parijs-Roubaix, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, en rondes als Parijs-Nice, Critérium de Dauphiné of de Ronde van Spanje. In het verleden botsten ASO en UCI regelmatig, waarbij de Fransen aan het langste eind trokken.

Kloosterhuis is niet bang de Tourorganisatie tegen zich in het harnas te jagen en een eventuele Tourstart in Nederland in de toekomst op het spel te zetten. „Als ze zich niet aan de regels wensen te houden dan komen ze toch lekker niet meer naar Nederland. De Giro en de Vuelta zijn ook heel mooi.”