Justitie vervolgt tien managers SNS

Voor het eerst staat zo’n groot aantal medewerkers van een Nederlandse bank tegelijkertijd terecht.

Tien van de vijftien verdachte, veelal ingehuurde, managers van de voormalige vastgoedbank van SNS Reaal worden vervolgd. Met de vijf overige verdachten is voor bijna een half miljoen euro geschikt. Ook zijn taakstraffen en een boete uitgedeeld. Dat heeft het Openbaar Ministerie vanochtend bekendgemaakt. Het is voor het eerst dat een zo groot aantal medewerkers van een Nederlands bankbedrijf tegelijkertijd terechtstaat.

De managers worden verdacht van betrokkenheid bij oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen in georganiseerd verband. Ze zouden van 2010 tot en met 2012 ruim 2,3 miljoen euro aan steekpenningen hebben betaald aan de twee hoofdverdachten in deze zaak, zonder dat de vastgoedbank hiervan op de hoogte was. „Het OM vindt het betalen van steekpenningen en het gebruik hierbij van valse facturen om die steekpenningen te verhullen ernstige feiten”, meldde het vanochtend.

SNS Reaal kampte bij SNS Property Finance jarenlang met omstreden en dubieuze projecten en met klanten die zelf in financiële problemen kwamen. De verliezen liepen uit de hand toen de bank en verzekeraar net voor die eigendom werd van de staat ook nog eens met heel nieuwe problemen werd geconfronteerd.

Er waren na een intern onderzoek bij de vastgoedbank facturen boven water gekomen van een directeur en een aantal managers die elkaar jarenlang onderling vergoedingen betaalden. Begin februari deed de bank aangifte. Na onderzoek door justitie breidde het aantal verdachten zich snel uit.

Vriendjespolitiek en fraude

Een van de twee hoofdverdachten is Buck Groenhof. Hij was jarenlang directeur bij de vastgoedbank. In de zomer van 2009 werd hij binnengehaald om de risicovolle en verlieslatende vastgoedportefeuille te verkleinen. Bij de vastgoedbank had niemand daar ervaring mee. Met medeweten van de directie van de vastgoedbank haalde Groenhof op zijn beurt weer andere, hem bekende managers binnen. Al bij zijn binnenkomst bereikten geruchten over vriendjespolitiek of fraude de bank. Interne onderzoeken spraken hem steeds vrij.

Snel na de aangifte door SNS Reaal is hij begin februari 2013 gearresteerd. De andere hoofdverdachte is Pieter G., een van de managers die door Groenhof werden binnengehaald. Op 30 november en 1 december staan de tien verdachten (en hun acht vennootschappen) voor het eerst voor de rechter in regiezittingen. Naar verwachting vindt de inhoudelijke zitting in het voorjaar plaats. Een woordvoerder van het OM zei vanochtend dat bij de beslissing om te vervolgen meespeelde dat het „niet-integer gedrag in de financiële sector” betreft, „waar integriteit hoog in het vaandel hoort te staan”.

SNS Reaal had de vastgoedbank op het hoogtepunt van de markt overgenomen van ABN Amro. Ook na de overname in 2006 haalde het bedrijf in Leusden nog lange tijd nieuwe klanten en risicovolle leningen en projecten binnen, ook in het buitenland. Het kon de groei niet aan en had de eigen organisatie niet op orde. Het toezicht vanuit de raad van bestuur van SNS Reaal was beperkt. In 2008 stortten de financiële markten ook nog eens in.

Nationalisatie kostte ruim 3 miljard

Symbool werd het omstreden vastgoedproject The Wall, een rood, langwerpig winkelcentrum aan de A2 bij Utrecht. De bank nam het over van vastgoedondernemer Roger Lips. Hij was een van de grootste klanten die zelf financieel in de problemen kwam. Zijn bedrijven gingen failliet.

Op vrijdag 1 februari 2013 kondigde minister Dijsselbloem (Financiën) aan dat de staat SNS Reaal overnam. De nationalisatie kostte de staat 3,7 miljard euro. Snel nadien is de vastgoedbank verzelfstandigd. Zij heet nu Propertize. De staat wil de vastgoedbank binnenkort verkopen voor circa 500 miljoen euro.