Iraakse politicus Ahmed Chalabi overleden

Chalabi verstrekte valse informatie over massavernietigingswapens in Irak.

Ahmed Chalabi op archiefbeeld uit 2010.
Ahmed Chalabi op archiefbeeld uit 2010. Foto: Karim Kadim / AP

De prominente Iraakse politicus Ahmed Chalabi is overleden. Dat meldt persbureau Reuters op basis van Iraakse media. Chalabi speelde een doorslaggevende rol bij de Amerikaanse invasie van Irak in 2003.

De 71-jarige Chalabi zou in zijn slaap zijn overleden aan een hartaanval. Hij werd door personeel dood in bed gevonden in zijn huis in Bagdad, zo meldt een Iraaks parlementariër.

Informatie over massavernietigingswapens

Chalabi staat bekend als degene die de Amerikaanse regering ervan overtuigde dat het regime van Saddam Hussein moest worden afgezet. Hij zou informatie hebben verstrekt over massavernietigingswapens in Irak, die aan de basis stond van de invasie in 2003. Die informatie bleek later overigens onjuist. Het kostte Chalabi zijn relatie met het Pentagon.

Na de val van het Iraakse regime keerde Chalabi terug van zijn ballingschap in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. In Irak diende hij als interim-minister van Olie en vicepremier. Een poging om premier te worden sneuvelde in het onrustige Iraakse politieke klimaat, dat grotendeels wordt bepaald door conflicten tussen stammen.