In oktober ontving Zuid-Europa meer migranten dan in heel 2014

In de maand oktober bereikten meer vluchtelingen via de Middellandse Zee Europa dan in heel 2014. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Waar in 2014 Italië de grootste stroom migranten en vluchtelingen te verwerken kreeg, daar proberen nu de meeste mensen via Griekenland Europa in te komen, met alarmerende situaties op bijvoorbeeld Lesbos en de Balkan tot gevolg. Het zwaartepunt is verlegd door de chaos in Libië en doordat relatief meer Syriërs vanuit Turkije naar Europa vluchten. Ook is sprake van een toename van Afghanen onder de vluchtelingenstroom. In 2015 zijn tot nu toe nu meer dan 600.000 vluchtelingen de Middellandse Zee overgestoken, schat de UNHCR.

Eerder dit jaar sloeg de VN-organisatie al alarm over het recordaantal ontheemden dat de wereld inmiddels telt: 59,9 miljoen eind 2014 tegen 51,2 miljoen een jaar eerder. Veruit de meeste mensen die op de vlucht slaan, blijven in eigen land. „We zijn getuige van een paradigma-verandering, een ongecontroleerde versnelling naar een tijdperk waarin de omvang van de wereldwijde gedwongen ontheemding [...] groter is dan ooit tevoren”, zei UNHCR-baas António Guterres. (NRC)