‘VS blijven varen in Zuid-Chinese Zee’

De Verenigde Staten zijn van plan om ieder kwartaal twee marinepatrouilles uit te voeren bij de omstreden kunstmatige Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee, die China als zijn territorium beschouwt. Dat heeft een Amerikaanse defensiefunctionaris gisteren gezegd. „Dit voldoet aan onze bedoeling om onze internationale rechten uit te oefenen en de Chinezen en anderen te herinneren aan onze visie.” De VS wekten vorige week de woede van China door doelbewust een zwaarbewapend marineschip vlak langs de eilandjes te sturen. Met deze hedendaagse versie van ‘gunboat diplomacy’ benadrukten de VS dat ze de Chinese aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee niet erkennen. China liet de VS vorige week weten dat een klein incident oorlog kan ontketenen in de Zuid-Chinese Zee als de VS hun „provocatieve acties” niet stoppen. (Reuters)