Grote risico’s gemeente Utrecht door TivoliVredenburg

De gemeente heeft te weinig regie gehouden in de bouw van de muziektempel, aldus de rekenkamer.

Exterieur van TivoliVredenburg voorafgaand aan het Nederlands Film Festival vorige maand.
Exterieur van TivoliVredenburg voorafgaand aan het Nederlands Film Festival vorige maand. REMKO DE WAAL/ANP/KIPPA

De gemeente Utrecht heeft onvoldoende regie gehouden in de bouw van muziektempel TivoliVredenburg. Tot die conclusie komt de Utrechtse Rekenkamer in een kritisch rapport dat vandaag gepresenteerd wordt. De gemeente loopt daardoor de komende jaren ernstige financiële risico’s.

De gemeente heeft de consequenties van een duurder en groter gebouw onderschat, aldus de Rekenkamer. Eerder dit jaar bleek al dat de kosten voor de bouw van het muziekpaleis flink hoger uitvallen dan aanvankelijk verwacht.

In 2006 werden de kosten geraamd op zo’n 98,6 miljoen. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot 156 miljoen. Volgens de rekenkamer zijn er nog ongedekte financiële risico’s van 9,6 miljoen euro.

Tekorten

TivoliVredenburg kampt als sinds de opening met een exploitatietekort. Door onderlinge ruzies tussen de oude stichtingen Vredenburg, Tivoli en Jazz Utrecht liep de voorbereiding op de ingebruikname van het centrum volledig vast. De gemeente ving de tekorten – naar verwachting ongeveer 5 miljoen - tot nu toe op.

Ook voor 2017 dreigt een structureel tekort van ongeveer 1,7 miljoen euro. Volgens de rekenkamer zal het lastig zijn de financiële tekorten van TivoliVredenburg op te lossen. De rekenkamer:

“De culturele ambities, financiële begroting en gemeentelijke subsidie zijn niet met elkaar in balans”

TivoliVredenburg heeft 70 procent meer zaalcapaciteit dan de voorlopers (concertcomplex Vredenburg en poppodium Tivoli), maar weet die nog niet goed te benutten. Als de programmering niet verandert zal extra subsidie – bovenop de 8 miljoen die de gemeente al verstrekt - mogelijk nodig zijn. De rekenkamer roept de Utrechtse gemeenteraad op ervoor te zorgen de exploitatie van TivoliVredenburg sluitend te maken.