Grootste Franse literatuurprijs naar Mathias Enard

Enard wint de Prix Goncourt 2015 met zijn labyrintische roman ‘Boussole’.

Mathias Enard heeft zojuist gehoord dat hij winnaar is van de Prix Goncourt 2015. EPA/ETIENNE LAURENT

Mathias Enard (1972) heeft de Prix Goncourt 2015 gewonnen, de prijs voor de beste Franse roman van dit jaar. Dat heeft de organisatie van de prijs zojuist bekendgemaakt.

Mathias Enard wint de prijs, de grootste Franse literatuurprijs, met de roman ‘Boussole’. In die labyrintische roman geeft Enard het woord aan zijn in Wenen woonachtige alter ego Franz Ritter, net als hij kenner van de Arabische wereld en cultuur, musicoloog en erudiet lezer. Ritter krijgt te horen dat hij dodelijk ziek is. In ‘Boussole’ trekt zijn leven in een lange koortsachtige nacht aan hem voorbij.

NRC-recensent Margot Dijkgraaf noemde de roman Enard in een voorbespreking van de Prix Goncourt ‘een fantastische literaire roman’ en een ‘ideale laureaat’

‘Enards stijl is poëtisch en persoonlijk, doordrenkt van melancholie en weemoed. Zijn zinnen rijgen zich bijna zonder witregels aan elkaar in een vloeiende monologue intérieur van herinneringen en voorbije verlangens. In een waaier van anekdotes en verhalen door de eeuwen heen laat Enard ons zien hoe de Europeaan naar de Oriënt heeft gekeken. Als een hedendaagse Balzac creëert Enard het ene kleurrijke personage na het andere.’

Aan de Prix Goncourt is een bedrag van 10 euro verbonden, maar de verkoop kan zo maar oplopen tot een half miljoen exemplaren of meer. De prijs ging vorig jaar naar Lydie Salvayre (1948) voor haar roman ‘Pas pleurer’.

    • Roderick Nieuwenhuis