‘Erdogan heeft Turkije een paar hempies groter gemaakt’

Tapijthandelaar Yildirim kan de prestaties van de AK-partij zo opdreunen. „Turkije is groter, rijker, frisser!”

Rahim Yildirim van de tapijthandel wijst naar de tabakzaak aan de overkant. „Daar zit Fred, een Nederlander.” Nóóit zou Fred nog eens naar Turkije gaan, vertelt Yildirim. Fred was er in 2004 een keer geweest en vond het er vies. Maar dit jaar had zijn vrouw, die de vakanties regelt, toch Turkije geboekt. Fred helemaal boos. Maar hij kwam terug en zei tegen Yildirim: „Wát een verandering! Turkije is groter, rijker, frisser!” Yildirim, trots: „En als hij dat al ziet, dan toch iedereen.”

‘Victorie’ had de 34-jarige Yildirim zijn tapijtzaak in de Javastraat in Amsterdam willen noemen. Maar die naam was al bezet, dus werd het Victoria. Dat leek nog het meest op de overwinning die hij ervoer toen hij op zijn 18de zonder diploma een eigen zaak begon na een jaar stoned van de terpentine werken in een verfzaak en eerder nog bij een kippenfabriek in Oostzaan. Daar moest je een masker dragen als je de nog levende kippen in de rekken hing. „Anders scheten ze uit angst in je gezicht.”

De tapijtzaak die hij met zijn broer begon, bleek ook nog eens best een ontspannen handeltje. Werken ze bij de Zeeman verderop 300 klanten op een dag weg, in een tapijthandel ben je met één goeie klant op een dag al binnen. De rest van de tijd kun je besteden aan andere zaken.

Aan politiek bijvoorbeeld. Al weken staat het bij Yildirim ’s middags vol met Turkse ondernemers uit de straat. Met een kopje koffie erbij bespreken ze de politiek. Niet de Nederlandse, die is niet interessant. Belastingverhoging van 19 naar 21 procent, waar gaat dat nog over? „De Nederlandse politiek is als een volwassen man”, zegt Yildirim. „Alles is al geregeld.”

Nee, in zijn zaak gaat het over de Turkse politiek. Hij ziet Turkije als een kind dat groeit. Dáár worden de grote stappen gezet. Hij praat er graag over, zoals hij ook graag praat over zijn dochter van drie. Tot diep in de nacht heeft Yildirim, geboren in Nederland, zondag alles over de Turkse verkiezingen bekeken op internet en op de Turkse tv. Al in de dagen ervoor mochten Turkse Nederlanders stemmen.

„Zie je die schoenmaker daar?”, vraagt Yildirim, wijzend naar de overkant. „Die stemt niet. Die heeft zo’n goed bestaan, die is helemaal vernederlandst.” Maar verder weet hij van iedereen wat ze hebben gestemd. Yildirim somt razendsnel op: „Buurman: AK-partij. Kledingzaak ernaast: AK-partij. Verderop: MHP. Kledingzaak daarnaast: MHP. Diens buurman: MHP. Juwelier verderop: CHP. Daarnaast: AK-partij.”

Zelf staat Yildirim in de straat bekend als groot aanhanger van de AK-partij van president Erdogan, die na dertien jaar aan de macht opnieuw de verkiezingen heeft gewonnen. In Turkije met 49 procent van de stemmen, en onder Turks-Nederlandse kiezers zelfs met zo’n 70 procent.

Waarom de AK-partij? De economische voorspoed, hoor je unaniem van aanhangers onder de Turkse Nederlanders. De voorspoed was volgens hen niet mogelijk geweest zonder het leiderschap van Erdogan.

„Erdogan heeft Turkije een paar hempies groter gemaakt”, zegt Yildirim. Een hele prestatie, vindt hij, aangezien alle omringende landen met grote problemen kampen. Buitenlandse kritiek over schending van mensenrechten noemt hij daarom onzin. Je moet je in zo’n onrustige regio als leider nu eenmaal sterk laten gelden, vindt hij. „Maar daar houden buitenlandse media niet zo van.”

De prestaties van de regeringspartij kent Yildirim uit zijn hoofd: „26 nieuwe vliegvelden, 8.000 kilometer aan nieuwe wegen, een derde brug over de Bosporus, verhoging van het minimumloon van 330 naar 1.300 lira, zo’n 400 euro.” Erdogan heeft volgens hem de zorg verbeterd, het land veiliger gemaakt, is bezig met de ontwikkeling van een eigen automerk. „Steeds meer vrienden denken erover terug te gaan naar Turkije. Zelf denk ik er ook over.”

    • Freek Schravesande